Zvuk koji se daleko čuje

VIDEO K9: Izložba Zvonik otvorena je u Izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. U okviru izložbe prikazani su različiti tipovi zvonika i njihov arhitektonski razvoj. Izložba je namenjena i stručnoj i kulturnoj javnosti, prvenstveno ljudima koji se bave proučavanjem gradova i arhitekture, ali i svima koji žele da se upoznaju sa ovom specifičnom tradicijom Slovenije, Austrije i Mađarske.

0
438

“Na izložbi je prikazan jako velik broj specifične tipologije arhitektonskih objekata zvonika, koja u našim krajevima u podneblju Vojvodine, nije baš toliko zastupljena. Reč je o zvonicima koji su potpuno privatno vlasništvo na privatnim parcelama, koje su gradili ljudi koji su hteli da imaju neka svoja posebna obeležja, ne samo u nekom oblikovnom smislu arhitekture i njene forme, nego i u smislu nekog značenja. Ono što je jako zanimljivo je u smislu zvuka koji se prenosi kroz prostor i samim tim daje prostoru neku drugačiju atmosferu i ambijent”, rekao je Darko Reba sa Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN.

Prvobitna konstrukcija zvonika sastoji se od drvenih stubova, koji se dižu u visinu i samim tim obezbeđuju najznačajniji efekat zvoniku, a to je da se zvuk daleko čuje.

Zvonik ne predstavlja element crkvene arhitekture. On je bio u vlasništvu sela i njim je upravljao vlasnik zemljišta na kom je zvonik bio podignut. Zvonio je svakog jutra, podneva i večeri.

“Ono što bi bilo svakako zanimljivo pogledati, to su makete koje su predstavljene na izložbi, koje u stvari mogu da se rastave i svako može da pogleda u stvari šta su oni osnovni elementi koji čine ovu tipologiju zvonika. Znači od tih prvih faza kada su se sastojali samo od dva stuba, pa su se kasnije u skladu sa nekim statičkim potrebama dodavali kosnici, pošto je klaćenje zvona veoma dinamično i u svakom smislu otežavajuće za konstrukciju, tako da su narodni graditelji na razne načine pokušavali da reše taj problem”, naveo je Reba.

Autori izložbe su Borut Juvanec i Andreja Benko, a izložbu zajednički organizuju Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Ljubljani i Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka.

Izložba “Zvonik” je otvorena radnim danima od 8 do 15 časova do 5. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.