Zvona zvone za staklenu ambalažu

VIDEO K9: Zvona za reciklažu koja su građane pozivala da u njih ubacuju stakleni otpad ispunila su očekivanja učesnika projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”. Zadovoljni su i partneri u Novom Sadu u kojem su prikupljene desetine tona stakla koje su transportovanje na preradu u Hrvatsku.

0
80

U martu prošle godine je, podsetimo, 50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu postavljeno je širom Novog Sada, uključenjem u projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” čime se naš grad pridružio Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu.

U drugoj polovini prošle godine u ovim zvonima za reciklažu sakupljeno je 50 tona stakla, naveo je  pomoćnik načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Nemanja Martinović.

Ovaj regionalni projekat je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ i tokom protekle dve godine implementirn je u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Unašoj zemlji su njegovo sprovođenje organizovali GIZ i NALED, u saradnji sa kompanijama Apatinska pivara i Sekopak koja je bila je ovlašćeni operater na projektu i koja je sav prikupljeni stakleni otpad iz Novog Sada odvozila na dalji tretman u Hrvatsku.

Novi Sad je na završnoj prezentaciji projekta dobio priznanje za doprinos boljem upravljanju staklenim otpadom. Cilj postavljanja zvona za staklenu ambalažu bio je povećaju prikupljene količine ovog otpada za najmanje 20% u narednih godinu dana.

Na tržištu Srbije se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega se manje od polovine reciklira, a jedan od glavnih razloga za ovakvo stanje je upravo nedovoljan broj kontejnera za odlaganje. Pomenimo da ni jedna država koja je bila uključena u ovaj projekat nema fabriku za reciklažu stakla, a da u Srbiji postoje postrojenja za mlevenje otpadnog stakla koje se izvozi u Bugarsku na finalnu preradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.