Zveri ponekad zalutaju među ljude

VIDEO K9: Potera za divljim svinjama u Novom Sadu privukla je pažnju građana prethodnih dana, ali ovo nije prvi slučaj da divlje životinje zalutaju gradskim ulicama. Slični slučajevi zabeleženi su više puta u istoriji grada, sanajemo od hroničara Zorana Kneževa.

0
570

Kroz istoriju su Novi Sad neretko posećivale divlje zveri, priča hroničar i publicista Zoran Knežev, a razlog tome je opasanost Novog Sada šumama, poput Čenejske, Futoške i Almaškog vrbaka.

“Imamo primere negde polovinom 19. veka kada vukovi ulaze u Novi Sad, gde imamo zapise iz arhiva, iz Magistrata, jednom prilikom da je upao čopor vukova i da je 12 ovaca napao, od toga je 8 stradalo, a 4 su preživele. To je jedan primer samo gde su vukovi. Vasa Stajić nam priča da je na velikom Limanu, to je prostor današnjeg Đačkog igrališta, bliža gradska zona Novog Sada, da su vukovi pojeli jednog čoveka. Za to nema zapisa, o tome Vasa Stajić priča u nekim njegovim knjigama, naveo je Knežev.

U prošlosti je i dva puta zabeleženo da su divlje svinje isplivale na obalu Dunava, gde su ih primetili pecaroši.

“Prvom prilikom su primetili da jedna ogromna divlja svinja pije vodu i nisu mogli da odreaguju, jer nisu imali pušku. Drugom prilikom posle jedno dve nedelje je kažu ista ta ogromna divlja svinja došla da pije vode i tu je bio šumar koji je imao pušku i koji je odreagovao i ubio divlju svinju na obali Dunava i samim tim kaže da je dobro prodao meso i da je imao neke koristi”, kazao je Knežev.

Kuda su otišle tri divlje svinje koje su pre dva dana isplivale na obalu Štranda, nismo uspeli da saznamo, ali je istorija o divljim zverima u Novom Sadu bogatija za još jednu priču. One najzanimljivije, a malo poznate, Knežev je izdvojio u knjizi “Novi Sad – priče iz prošlosti”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.