Županja: Žetva i vršidba u prošlosti

VIDEO K9: "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" naziv je projekta i turističke atrakcije održane 6. jula u Županji, koji čuva kulturnu baštinu panonske žitnice.

0
376

Žetva i vršidba žita u Panonskoj ravnici ima dugu tradiciju i slične narodne običaje bez obzira na granice koje danas postoje.

Manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti” početkom jula u Županji okupila je na mobu goste iz BiH i Vojvodine, uz prikaz žetve i vršidbe na starinski način.

TV ekipu iz Novog Sada, redakciju lista “Gazdinstvo” i predstavnike Agro Informera iz Bjeljine dočekao je Marko Bačić, direktor Poljoprivredne zadruge “Napredak” iz Županje.

Moba za vršaj žita okupljala se ranom zorom. Žene su na njivu nosile srpove, muškarci kose, a deca uzice koje su žene pre žetve plele. U njivu je ulazio prvo naiskusniji kosac, posle njega dete koje prostire uzicu, a zanjim rukovedalja koja srpom kupi pokošeno žito i stavlja na uzicu. Iza njih vezač snopova. Tim redosledom radili su i ostali. Snopovi žita pažljivo su se nosili i slagali u krstine ili devetke.

Ručak i odmor, najčešće uz pesmu takođe su deo žetvene tradicije. Snopovi žita nakon žetve prevozili su se na guvno gde su čekali mašinu za vršaj.

Posebno atraktivan deo 17. po redu manifestacije bio je žetveni ručak, ali i vožnja zaprežnim kolima, dečje čobanske igre, kao i zabavni program uz tamburaše.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.