Zubi za ponosan osmeh

VIDEO K9: "Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom" slogan je pod kojim ove godine obeležavamo Nacionalnu nedelju zdravlja usta i zuba. Tim povodom Dom zdravlja Novi Sad organizovao je u našem gradu javnu akciju zdravstvenih pregleda i promocije preventivne brige o zdravlju za građane.

0
25

Nacionalnu nedelju zdravlja usta i zuba novosadski Dom zdravlja obeležio je manifestacijom ispred vakcinalnog punkta u tržnom centru na Bulevaru oslobođenja 119. Ovo je, kako ističu, prva javna akcija ovog tipa nakon pauze zbog pandemije korona virusa.

Građanima koji su to želeli, danas su na ovom mestu kontrolisani šećer u krvi, visina krvnog pritiska, bodimas indeks, kako bi se videli faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa te su deljeni saveti vezani, kako za oralnu higijenu, tako i za održavanje opšteg zdravlja oragnizma. Stresne situacije sve su češće i među mlađom populacijom što dovodi do razvoja različitih bolesti.

Nacionalnu nedelju zdravlja usta i zuba obeležavamo svake treće nedelje u mesecu maju, ove godine od 16. do 22. i pod sloganom “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”. Na osnovi nekih pokazatelja koji se prate na godišnjem nivou, primetno je poboljšanje kada je reč o oralnom zdravlju mlađe populacije. Postoji nekoliko jednostavnih saveta koji svaki stomatolog preporučuje svojim pacijentima.

Oralno zdravlje se ne može odvajati od opšteg zdravlja što je i razlog zbog čega Stomatološka služba ovakve akcije i datume obeležava zajedno sa Preventivnim centrom Doma zdravlja Novi Sad, istakla je dr Sanda Končar, načelnica Službe stomatološke zdravstvene zaštite,

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.