Žrtve u Sremu u Drugom svetskom ratu

VIDEO K9: Iako je od početka Drugog svetskog rata u našoj zemlji prošlo 80 godina, broj ukupnih žrtava, pre svega civilnih, i dalje nije poznat. Simbolično na današnji dan, 6. aprila, u holu Pokrajinske vlade Komisija za prikupljenje podataka o žrtvama na teritoriji Srema u Drugom svetskom ratu predstavila je svoje istraživanje prema kojem je u ovom delu Vojvodine stradalo 39.580 osoba, što je 3.000 više u odnosu na ranije analize.

0
7

Tokom Drugog svetskog rata, nad civilima na teritoriji naše zemlje vršeni su progoni, masovna ubistva i zločini kakve svet do tada nije video, kaže Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Upravo to je, dodaje on, bio jedan od povoda da se još jednom izvrši sveobuhvatna analiza žrtava nacističkog terora u Vojvodini.

Stoga je Pokrajinska vlada inicirala formiranje Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama u Drugog svetskom ratu, a prvo istraživanje je započelo u Sremu.

U istraživanju su učestvovale najznačajnije državne institucije, republički i lokalni arhivi, a pod pokroviteljstvom i koordinacijom Arhiva Vojvodine.

Mirović ističe da je najvažniji rezultat istraživanja otkrivanje više hiljada novih žrtava u Drugom svetskom ratu na teritotiji Srema.

Komisija koja je sprovela istraživanje, prema rečima njenog predsednika, nije se bavila samo analizom ljudskih žrtava, nego i uništavanjem kulturne baštine koju je sprski narod stvarao tokom vekova, a koju je neprijatelj planski uništavao.

Mirović je istakao da je važno nastaviti istraživanje, a da će najkasnije naredne godine, biti izvršena sveobuhvatna analiza o žrtvama u Drugom svetskom ratu koja će obuhvatiti i Banat i Bačku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.