Žrtve Racije čekaju pravdu

VIDEO K9: Najveći zločin, možda i genocid, prema nekim mišljenjima, koji se dogodio u Novom Sadu i okolini jeste zloglasna Racija sprovedena u januaru 1942. godine. Tada je preko 2.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, bačeno pod led Dunava, mada njihov konačan broj ni dan-danas nije utvrđen. Na utvrđivanju činjenica o ovim tragičnim dešavanjima radi Društvo za očuvanje sećanja na Holokaust, a veliki istraživački doprinos dao je istoričar Aleksandar Veljić, koji je o žrtvama i zločincima Racije govorio u emisiji Otvoreni ekran.

0
303

Neposredan povod mađarskim vlastima za likvidaciju Srba, Jevreja i Roma na prostoru Južne Bačke u januaru 1942. bio je pročešljavanje terena sa ciljem da otkriju vlasnike ilegalnog oružja i neoprijavljeno stanovništvo.

“To je samo bio povod. Međutim, već mesecima pre toga, od aprila 1941. godine, od same okupacije, oni su puštali glasine kako će Srbi imati crn i krvav Božić, kako će ga dočekati u jendecima, kako neće stići da zapale božićnu sveću, tako da je već mesecima pre toga, nažalost, puštana ta propaganda zastrašivanja stanovništva i to se zaista i desilo”, rekao je Veljić.

Zločin je bio utoliko čudovišniji, istakao je Veljić, tim pre što je samo mesec dana pre toga mađarski parlament doneo odluku po kojoj su svi krajevi osvojeni od strane Mađarske proglašeni za sastavni deo matične zemlje.

“Tako da, faktički, svi naši građani ovde su postali automatski državljani Mađarske. Tako da je tim pre taj zločin perfidniji i mnogo strašniji. A cilj mu je bio upravo da se na prostoru Južne Bačke, gde je mađarsko stanovništvo bilo jako retko naseljeno, napravi klasično etničko čišćenje i da se, naravno, od vrlo imućnih zemljoposenika i inteligencije, a znamo svi da su i Srbi i Jevreji imali znatan broj inteligentnih ljudi, da se oni likvidiraju, da se obezglave ta dva naroda i da se napljačka što je više moguće za ondašnju mađarsku državu”, naveo je Veljić.

Bio je to primer klasičnog genocida, prema definiciji UN, tvrdi Veljić. Kontekst Racije bio je da je njome dirigovala mađarska država na čelu sa Miklošem Hortijem, naglasio je Veljić, ali i kompletna mađarska vlada, vojska, policija i žandarmerija.

“Policija, doduše nešto manje, moram i to da kažem, zarad istorijske tačnosti. Koliko je mogla, policija nije baš bila toliko krvoločna, ona je manje-više bila tu da pretrese, da je sve u redu, da nema stvarno ilegalaca. Međutim, žandarmerija i vojska potpuno razularene, potpuno ispranog mozga, sa mržnjom prema naša dva naroda i, što se tiče rasne netrpeljivosti, prema Romima, kao i prema svim antinacistima, jer u Raciji su likvidirani i svi antinacisti koje su oni imali po popisu, dakle potpuno ispranog mozga, zadojeni mržnjom, zadojeni takođe i rumom u čaju koji su im delili te ledene zime, počinili su takav krvav i strašan zločin da to nigde, ja mislim, u istoriji sveta nije zabeleženo”, kazao je Veljić.

Nakon bestijalnih ubistava, pod led Dunava bačeno je nekoliko hiljada ljudi, žena i dece, od kojih mnogi do dan danas nisu identifikovani, niti je utvrđen tačan broj žrtava. Veljić, koji godinama kroz razgovore sa svedocima, potomcima žrtava i proučavanjem arhiva radi na prikupljanju ovih podataka, naglasio je da zločin genocida ne zastareva, a da žrtve zaslužuju pravdu koju do sada nisu dobile.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.