Zona kriminala – Piraterija

VIDEO K9: Da li je borba protiv piraterije u oblasti izdavaštva i autorskih prava borba protiv vetrenjača ili je moguće pronaći sistemsko rešenje za njeno sprečavanje, bila je tema panel diskusije održane danas u privrednoj komori Srbije.

0
86

Piraterija – reč koja označava razbojništvo na moru, gusarstvo; pljačku, iznuđivanje ali takođe i krađu autorskih prava, odnonso kopiranje i distribuiranje dela bez dozvole autora ili izdavača.

U Srbiji je borba protiv piraterije borba protiv vetrenjača, rečeno je, između ostalog na panel diskusiji pod nazivom „Piraterija u izdavaštvu – povreda autorskih prava“, održanaoj u organizaciji Grupacije izdavačke delatnosti, knjižara i distributera knjiga koja je deo Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije.

Piraterija kao karađa autorskih prava prisutna je od davnina, a sa pojavom interneta doživela je svoju ekspanizuju i postala još veći problem modernog doba, uprkos tome što su autorksa prava svugde u svetu, pa i kod nas, zaštićena zakonom.

Prošle godine je, prema rečima Dejana Papića iz izdavačke kuće Laguna, zabeleženo 700.000 preuzimanja PDF sadržaja knjige, kao i pola miliona preuzimanja audio knjige, čime je, uz fejsbuk grupe koje delje hiljade naslova po grupi pričinjena šteta od dve milijarde dinara. Iako to, kako je naveo, nije profit koji bi bio ostvaren bez piraterije, ipak jasno govori o ozbiljnoj šteti koju trpi izdavačka industrija.

Uroš Ćemalović, ekspert za pravo intelektualne svojine, naveo je da siromaštvo nije glavni uzrok nepoštovanja autorskih prava u Srbiji, kao ni lenjost, već odsustvo motiva za posedovanje originalnog primerka, dok Dejan Begović iz izdavačke kuće Kreativni centar smatra da je za sprečavanje piraterije potrebno sistemsko rešenje koje bi od toga odvratilo one koji bi se time bavili i pojasnilo im da se bavljenjem piraterijom ulazi u zonu kriminala.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.