Znate li da odaberete lubenicu?

VIDEO K9: Oni koji vole lubenice, kažu da je ovo povrće najbolji način da se leti rashladite, ali i osladite. Međutim, pri kupovini lubenice uvek postoji rizik da kupite nedovoljno zrelu, prezrelu ili onu lubenicu koja nije slatka. Posetili smo Limansku pijacu i porazgovarali sa prodavcima, ali i kupcima, o tome kako odabrati najbolju lubenicu za letnje osveženje.

531

S obzirom na to da sugrađani sa kojima smo razgovarali uglavnom izbor prepuštaju prodavcu, porazgovarali smo i sa onima koji vrše prodaju, a ujedno su i proizvođači.

Dobra lubenica, kako tvrde, zavisi od onog ko je seče na njivi, a ko mora da se razume u to da li je lubenica zdrava i spremna za konzumaciju.

“Na njivi se iseče zdrava lubenica, sveža i ona se tako doprema do pijace. Moje je da, ako nađemo nešto da ne valja, da uklonimo takvu lubenicu, a inače gledamo da sve što ide u prodaju da to bude kvalitetna lubenica”, rekla je Miroslava Medakov, proizvođač lubenica.

Najvažnije je poverenje, ističe Medakov. Sami kupci teško mogu da procene da je lubenica dobra i zrela ukoliko je ne probaju, dodaje naša sagovornica.

“Taj što prodaje, on se razume u to. To su godine iskustva i ti tačno po njoj, po zvuku mi odredimo. Ne možeš znati 100%. Možemo i mi da se prevarimo, ali otprilike možemo da znamo”, navela je ona.

Ukoliko kupci ne umeju po takozvanom kuckanju da prepoznaju da li je lubenica zrela, najbolje je da pronađu sebi jednog prodavca u koga imaju poverenje i on će, kako na pijaci kažu, čak i da zameni lubenicu, ako nije dobra.

Ove godine svi deluju zadovoljno, i kupci koji kažu da su lubenice kvalitetne i ukusne, ali i prodavci kojima odgovara cena koju lubenice drže. Tako na Limanskoj pijaci kilogram lubenice košta od 25 do 35 dinara, a one koje ne mrzi da odu do Kvantaša može iznenaditi i mnogo niža cena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.