Znanjem do lične sreće

VIDEO K9: Dan Roma i Dan dece ulice, kroz male kreativne radionice obeležio je Američki kutak Novi Sad, zajedno sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom i bendom Roma Sijam.

0
474

Dvadesetak dece družilo se juče u Američkom kutku na kreativnoj radionici, maloj olimpijadi i hip-hop radionici.

“Jako je važno uopšte biti svestan toga ko živi oko tebe i kome možeš da pomogneš. Američki kutak je više usmeren ka onoj staroj hrišćanskoj priči “nauči ga da peca pre nego što mu daš ribu da jede, jer sit će biti kratko, a ukoliko nauči da peca to može dugoročno da primeni. Zato i ova radionica, mi ne želimo da napravimo neku humanitarnu akciju i da im podelimo pakete i slične stvari, nego da ih zaista naučimo da izraze sebe, da na neki način nauče i da komuniciraju sa ljudima oko sebe, da i same njih osnažimo da budu aktivniji članovi naše zajednice”, rekla je Milica Rašković, koordinatorka Američkog kutka.

U Američkom kutku događaju je prisustvovao i Herbert Stepić, osnivač istoimene organizacije iz Austrije koja već deset godina podržava humanitarne projekte podrške i zaštite najugroženije dece u centralnoj i istočnoj Evropi. Stepić je izjavio da ovakve akcije bude velike nade, jer svako dete kome pomognu znači jedno srećnije dete na svetu.

“Generalno, radimo kroz umetničke radionice, da li je to muzika, da li je rep, ples. Koncepiramo prema deci, kakve želje imaju, šta njima se generalno sviđa i tako dalje. Imamo te neke zanimljive teme. Sad, da li je to u pitanju diskriminacija ili kako oni neke svoje situacije provode kroz ulicu, kako imaju neke pozitivne strane, što nisu negativne strane. Probamo onda ih uvedemo u neki pravi pravac, da je bitna edukacija prvenstveno, da je u životu bitno to da imaju bolji život”, naveo je Danijel Rašitović iz benda Roma Sijam.

Deci koja žive i rade na ulici potrebna je podrška sistema i pod.rška zajednice, istakla je Tijana Vidović iz Ekumenske humanitarne organizacije i dodala da je cilj ove aktivnosti da se deca integrišu u sistem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.