“Znamenite žene u nauci i kulturi”

VIDEO K9: Otpočela je realizacija evropskog projekata "Znamenite žene u nauci i kulturi - dizajniranje iskustava kroz zajedničku rutu i proizvod" koji se bavi nedostatkom promocije i prepoznavanja kulturnog nasleđa o znamenitim ženama u prekograničnom regionu Srbije i Mađarske.

0
20

Projekat ” Znamenite žene u nauci i kulturi” ima za cilj da osnaži i proširi prekogranične turističke ponude, stvaranjem zajedničke turističke rute od Novog Sada do Segdina, koja će povezivati znamenite žene u nauci i kulturi.

Nemanja Milenković, direktor fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ kaže da je ovo zapravo uvertira u ono što nas očekuje naredne godine kroz tematske celine, izgrađene na povezivanju vrednosti sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada, u osam tematskih celina, nazvanih programskim lukom.

Ovaj programski luk, kako navodi Milenković, obeležava se kroz priču heroina, kroz inspiraciju žena koje su bile preteče u svakom smislu.

Pored turističke rute, u okviru projekta biće kreirana i mobilna aplikacija rute, koja će pružiti zanimljive informacije o znamenitim ženama i njihovim srodnim mestima na ruti, ističe direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković.

Ruta će sadržavati dve velike multimedijalne stalne izložbe koje će biti održane u maju naredne godine.

Izložbu Mileva Marić Anštajn u Novom Sadu i izložbu posvećenu važnim ženskim figurama u Segedinu, fotografkinji Manci Bek, slikarki Nani Kukovac i bibliotekarki Agoti Fišhof.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.