“Zmijanjski vez” u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Izložba "Zmijanjski vez, svetsko kulturno nasleđe" otvorena je u prošli četvrtak u Muzeju Vojvodine. Ova izuzetna gostujuća izložba banjalučkog Muzeja Republike Srpske bila je i tema radionice koju su proteklog vikenda za najmlađe organizovali u Muzeju Vojvodine.

283

Izložbu Zmijanjski vez, svetsko kulturno nasleđe čine primerci koje Muzej Republike Srpske čuva u svojim depoima, kao i primerke zmijanjskog veza kakav se radi i danas, kao i ogroman trud uložen da se proizvodi ove tradicionalne veštine upišu u listu UNESCO-ve svetske nematerijalne baštine.

“Kako je izložba vrlo lepa, vrlo dopadljiva, naravno da smo odmah bili nadahnuti da uz nju organizujemo još niz pratećih programa i, onako kako obično mi to u Muzeju radimo, za sve strukture posetilaca, atko da je u nedelju održana prva radionicaza decu. Tema je bila, zapravo inspiracija je bila Zmijanjski vez i deca su imala priliku da nešto nauče o ovom vezu”, rekla je Slađana Velendečić, kustoskinja Muzeja Vojvodine.

Deca su, kako je istakla, učila da su baština, tradicija i kultura zajednička duhovna imovina čovečanstva, a imala su priliku i da se oprobaju u imitiranju motiva kojima se koristi zmijanjski vez.

“Igraonica je protekla fantastično deca su bila oduševljena zadatkom koji su dobili, pravili su jastučiće za igle, zbog toga se radionica i zove ‘Igle nosim, prste čuvam’, kao zagonetka, a već sredinom ove nedelje, zapravo 20. septembra u 17 časova čeka nas jedna ozbiljnija radionica na temu zmijanjskog veza koja će biti organizovana za naše najstarije sugrađane. Mi je nekako već tradicionalno zpovemo Radionica za penzinere, ali ne morate biti penzioner, svi su dobrodošli”, navela je Velendečić.

Zbog velikog interesovanja prijave za ovu radionicu su obavezne, a iz istog razloga planirana je još jedna, prvog vikenda u oktobru.

Specifičnost Zmijanjskog veza se ogleda u tome što su bogatstvo ornamenata, tehnika izrade i kolorita jedinstveni i posebni, ne samo u odnosu na susedne oblasti, već i na čitav centralni i zapadni Balkan. Sama izložba otvorena je do 18. oktobra.

“Jako je lepa, ne morate čak biti ni neki poseban ljubitelj tradicionalnih zanata da bi vas očarala”, dodala je Velendečić.

Složena ornamentika Zmijanjskog veza, kako je istakla, specifična je i po tome što od sredine 19. veka pa do danas nije pojednostavljivana.

Materijal na kojem je prikazano umeće izrade Zmijanjskog veza doživljavao je transformaciju, ali je vez i dalje zadržao svoje specifičnosti i autentičnu tamno plavu boju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.