Zlatni kuvari sa PMF-a

VIDEO K9: Studenti gastronomije novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta, Slađana Todorović i Dušan Grujić, doneli su pregršt medalja sa 3. Međunarodnog kulinarskog takmičenja nedavno održanog u Makedoniji.

0
332

3. Međunarodno kulinarsko takmičenje “GastroMak 2018” u Strumici okupilo je više od 200 kuvara iz preko 15 zemalja sveta, među kojima i ekipu iz Novog Sada.

Studenti gastronomije PMF-a pod mentorstvom dr Bojane Kalenjuk i Gorana Radivojevića osvojili su 4 medalje – Slađana Todorović zlatnu i bronzanu i Dušan Grujić srebro i bronzu.

“Iskustvo je odlično, samo takmičenje protiv drugih ljudi iz drugih zemalja pomoglo nam je dosta da shvatimo još više o gastronomiji, pomoglo nam je da naučimo nešto novo, steknemo to ikustvo kojim ćemo nastaviti dalja takmičenja”, rekao je Grujić, inače student treće godine PMF-a.

U novoj, savremenoj laboratoriji za gastronomiju Katedre za gastronomiju studenti su bili u mogućnosti da uvežbavaju svoje specijalitete oko dve nedelje i nakon toga spremno odu na takmičenje. Grujić je srebrnu medalju osvojio za pripremu jela od piletine, a za jelo od testenine bronzanu. Pored jake konkurencije, dodatna prepreka je bila je i vremensko ograničenje.

“Za testeninu smo imali 40 minuta da uradimo zajedno sa dozvolom da unesemo svoju testeninu. Za piletinu smo imali 50 minuta i sve što je bilo na tanjiru moralo je da bude toplotno obrađeno, tako da tih 50 minuta vam dosta znači, stižete uglavnom taman na vreme da uradite to što je zadato, u početku je napeto dok se nesnađete u novoj kuhinji, tako da dobro smo se snašli na kraju i dobro smo prošli”, istakao je Grujić.

Piletina je punjena musom od piletine i ovaj specijalitet se, kako kaže Grujić svideo sudijama, ali nijanse bile u pitanju, pa je osvojio srebnu medelju.

“Piletinu smo punili musom od piletine zajedno sa dekoracijom od špargle i cvekle na pireu od batata, a pastu smo punili punjenjem od sira, korenom limete. Testenina nije tako dobro prošla, glavna zamerka je bila ukus, ali dobro svako ima svoj ukus i pravo da kaže pogotovo sudije. Piletina se pokazala bolje nego što smo očekivali, tako da sam veoma zadovoljan srebrom i pasta će sledeći put biti bolja, tako da se nadam da ću na sledećem takmičenju imati priliku da opet izaberem testeninu i bolje se pokažem u toj kategoriji”, precizirao je Grujić.

Slađana Todorović imala je 40 minuta da zaseni sudije restoranskim desertom, u čemu je u potpunosti i uspela.

“Za desert sam se odlučila jer pre svega u kuhinji najviše volim da radim sa poslasticama, kao što su kolači i torte, taj svoj rezultat sam opravdala i na ovom takmičenju i bila sam prvo mesto za Koh u sosu od šafrana”, navela je Todorović.

U Makedoniji je studente po pravilima WACS-a ocenjivao sudijski tim na čelu sa Istokom Legatom iz Slovenije, sastavljen od eminentnih kuvarskih imena među kojima su bioli Đorđo Diana, šef sa mišlenovom zvezdom u Italiji, Domeniko Mađi, predsednik WACS-a za jugoistočnu Evropu, Stevo Karapandža iz Hrvatske, Alan Pajet sa Mauricijusa, Robin Vilareal iz Meksika i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.