Zlatni indeksi 10. generacije

VIDEO K9: Svečana akademija povodom dodele zlatnih indeksa 10. generaciji studenata koji su studije mašinstva upisali pre tačno 50 godina, upriličena je u Svečanoj sali FTN-A.

561

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu ove godine proslavlja 59. godina postojanja i uspešnog rada.

Tim povodom održana je i svečana dodela zlatnih indeksa 10. generaciji studenata koji su studije mašinstva na ovom fakultetu upisali pre tačno 50 godina, kao i promocija master inženjera.


“To je već duga tradicija, dugo godina se radi, to je zaista jedna lepa tradicija, da se fakultet seti svojih brucoša koji su pre pedeset godina upisali i tu tradiciju ćemo nadam se stalno održavati. I ja ću kroz dve godine dobiti zlatni indeks, ja cu sam sebi za dve godine dodeliti zlatni indeks”, kazao je prof. dr Rade Doroslovački, dekan FTN-a.

Primaoci ovogodišnjih zlatnih indeksa iskoristili su ovo okupljanje da se ispričaju, druže i zajedno prisete nekadašnjih studentskih dana koji za njih predstavljaju najlepše uspomene.

“Puno mi znači, pet decenija od upisa ovog fakulteta, jednog od najboljih fakulteta, tada se zvao mašinski fakultet, posle toga fakultet tehničkih nauka. Ja sam nosilac i ovih novih, master zvanja, i sve licence, ja sam završio proizvodno mašinstvo, konstrukcije pribora i alata, tako da imam i sa drugih smerova. Uglavnom, drago mi je da vidim moju generaciju, žao mi je što neke ne mogu da vidim i što nisu sa nama”, kazao je Mirko Miličković, jedan od primalac zlatnog indeksa.

 

“Znanja koja sam stekao na ovoj ustanovi zaista bez imalo laskavosti moglo se porediti sa evropskim znanjem u tom vremenu. Profesori koji su nam predavali, rado ću ih se uvek sećati, mada veliki broj njih nije danas među nama, ali, ta tradicija je nastavljena, tako da sam ja i kao zreo inžinjer sarađivao sa profesorima za industrijske sisteme”, dodao je Miličkovićev kolega Vlajko Jauković.

Fakultet tehničkih nauka već 59-tu godinu za redom nastoji da svojim studentima priušti najkvalitetnije znanje koje će im omogućiti stabilno zaposlenje. Otvaranje stranih kompanija, prema rečima dekana, značiće i povećanu potrebu za kvalitetnim inženjerskim kadrom, kakvi izlaze sa Fakulteta tehničkih nauka.

“Nije nikada bilo dileme za prave profesore, da su studenti na prvom mestu, da smo mi tu zbog sudenata, da ih naučimo da mogu da obavljaju svoj posao, da bi ova država preživela. Jer ipak, što se tiče preživljavanja, inženjeri su najvažniji u ovoj državi, inženjeri rade u tim silnim kompanijama, dolaze razni investitori, mnoge se fabrike otvaraju, a da nije FTN-a te investicije ne bi mogle da opstanu, te fabrike bi se zatvorile, znači FTN je egzistencijalno važan za državu Srbiju”, ocenio je Doroslovački.

Fakultet tehničkih nauka će, kako je rekao, od septembra biti preseljen u novu zgradu na prostor od 10 hiljada kvadratnih metara, dok će ostalih 16 hiljada kvadrata biće u upotrebi od sledeće godine, a koristiće ih kompanije koje budu iznikle sa Fakulteta tehničkih nauka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.