Životni vek dr Teodora Kovača

VIDEO K9: Doktor Teodor Kovač, najstariji Novosađanin i, ujedno, najstariji endokrinolog u Evropi, preminuo je preksinoć u 101. godini.

0
71

Vest o smrti najstarijeg Novosađanina, dr Teodora Kovača, zatekla je sve njegove poznavaoce i poštovaoce, ne zbog 101 godine koje je dostojanstveno nosio, već zbog toga što su s njim zauvek otišle neiscrpne priče života dužeg od jednog veka, simbola borbe, ponosa, znanja i svedoka prošlih vremena

Rođen je 24. aprila 1923. godine u Novom Kneževcu u jevrejskoj porodici te je tokom II Svetskog rata preživeo sve ono najgore što je nacizam doneo njegovim sunarodnicima.

Nakon što je s bratom preživeo četiri godine u teškim logorskim uslovima, posle rata je upisao medicinu u Beogradu, završio specijalizaciju te postao jedan od naših najboljih internista – endokrinologa. Dr Kovač bio je na čelu Odeljenja endokrinologije kao i član tima za rano otkrivanje šećerne bolesti u Vojvodini.

Bio je član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, a njegova bista otkrivena je u Medicinskom muzeju u Pasterovom zavodu 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.