Život sveden na izbore

VIDEO K9: Predizborna tišina u Srbiji počinje u četvrtak, 30. marta u ponoć, kako bi bila ispoštovana zakonska pravila pred predsedničke izbore u nedelju. Građani u našoj zemlji, međutim, žive u izbornoj kampanji koja, od izbora do izbora, neprekidno traje godinama, rekao je Željko Stanetić, direktor Vojvođanskog građanskog centra u emisiji Otvoreni ekran.

238

Za kampanju 11 kandidata među kojima će građani Srbije u nedelju birati novog predsednika države, do predizborne tišine ostala su još dva dana.

U Vojvođanskom građanskom centru smatraju, međutim, da izborna kampanja kod nas neprekidno traje godinama.

“Zapravo bih rekao da smo od prethodnih izbora u kampanji i ono što je, negde, za očekivati, da zapravo, najveću ulogu u tome igra ona partija koja je na vlasti, jer, prosto, ona ima najviše prostora da se na taj način ponaša, ali mi se čini, zaista, da je to opšta klima, da ne izlazimo iz iborne kampanje od izbora do izbora, da se izbori dese, a da je izborna kampanja nešto što ostaje između njih. Ono što karakteriše svaku, pa i ovu jednomesečnu, pravu izbornu kampanju, a i ovu dužu između, jeste da je ona, uglavnom, veoma prljava”, naveo je Stanetić.

Ova predsednička kampanja ima svoje specifičnosti u odnosu na prethodne, smatra Stanetić.

“Pa, ova je zanimljiva jer se stvara taj neki osećaj potrebe, neko je rekao, ja mislim Saša Radulović, referendumske atmosfere. I zaista se ona negde malo i oseća. Ono što nju beleži jeste jedno, ja bih rekao, prilično neumereno korišćenje medija od strane vladajuće partije, pogotovo nekih medija koji su, očigledno u službi te partije Aleksandra Vučića”, smatra Stanetić.

Takozvani opozicioni kandidati uglavnom kampanju sprovode uglavnom putem interneta i društvenih mreža, dodao je Stanetić. Prema podacima Novosadske novinarske škole, naveo je on, na različitim televizijama uglavno je više od 50% vremena rezervisano za Aleksandra Vučića.

“Što on objašnjava time da je premijer i da se pojavljuje mimo kapanje takođe u medijima. Međutim, kako i sami znate, te dve stvari se lako preklope i prostor koji se, inače ne bi trebao za kampanju se veoma često koristi”, rekao je Stanetić.

Život građana Srbije sveden je na izbore, ocenio je on, stoga su ovakvo ponašanje medija i politički rijaliti ovde uobičajeni.

Kada izbori i kod nas budu jedan normalan, uređen, periodičan proces, a građani između njih budu živeli nekakvim normalnim, svakodnevnim životom, onda ćemo moći da kažemo da smo se pomerili sa mrtve tačke, zaključio je Stanetić.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.