Život na Kosovu i van njega

VIDEO K9: Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša nedavno je Ustavnom sudu podneo inicijativu o izmeni Uredbe o izdavanju putnih isprava i ostalih dokumenata licima sa Kosova i Metohije. Ova Uredba koju je Vlada Srbije donela pre 10 godina je diskriminatorska i trebala bi da bude stavljena van snage, ocenili su u gosti emisije Otvoreni ekran.

257

Rešavanje kosovskog pitanja u Srbiji je tema koja je aktuelna decenijama, kao i pitanje da li će Kosovo i Metohija ostati u okviru naše zemlje ili neće.

Pri tom se stiče utisak da se u tim razgovorima više govori o samoj teritoriji, a da se zanemaruju ljudi koji na tom prostoru žive, kako Srbi koji su u manjini u delovima gde su Albanci većina, tako i Albanci koji su u manjini u delovima gde je većinsko srpsko stanovništvo.

“Ja kao predsednik Matice Albanaca sam našao za shodno da mi zapravo podnesemo inicijativu Ustavnom sudu Srbije, verujući u ono da ipak u ovoj državi postoji zakon, postoje ustanove koje će sva prava građana, jer građani pred Ustavom i zakonom su isti, bez obzira na nacionalnu pripadnost i tako dalje. 26. marta smo mi podneli za ocenu zakonitosti i ustavnosti te uredbe”, naveo je Demo Beriša.

Reč je o Uredbi Vlade Srbije iz 2009. godine koja se odnosi na izdavanje putnih isprava u delu koji se odnosi na izdavanje ličnih karata, boravak, kretanje, zapošljavanje i slično, a koja se prema mišljenju Beriše, odnosi na sve građane sa područja Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

“Uredba reguliše status prijave prebivališta i boravišta građana koji su rođeni na teritoriji Kosova i koji su izvod iz matočne knjige rođenih od tzv detaširanih organa, odnosno onih organa koji sada su preuzeli prerogative tadašnje uprave koja je bila i faktički na teritoriji Kosova”, istakao je advokat Mirko Marić.

To praktično znači da se za lica koja su u toj pravnoj situaciji organi MUP-a rade određene bezbednosne provere, pa se dešava da, na primer, do svoje prijave prebivališta ti građani ponekad moraju da čekaju i po dve ili tri godine, naveo je Marić.

“Sa druge strane imamo lica koja imaju važeće lične karte Republike Srbije sa kosovskom adresom, dakle Prizren, Đakovica i slično. To lice ima važeći dokument, to lice egzistira u Srbiji, ali ne može svoj status da ostvari, odnosno ne može da prijavi prebivalište, što izaziva niz drugih problema”, rekao je Marić.

U inicijativi podnetoj Ustavnom sudu, prema njegivm rečima pozvali su se na oderebu člana 21 Ustava smatrajući da je ta uredba diskriminatorska, te da bi trebala da bude stavljena van snage, ili da taj problem bude rešen na neki drugi način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.