“Život je u tvojim rukama”

VIDEO K9: U slučaju naglog srčanog zastoja najvažnije je ugroženom pružiti pomoć u prva tri minuta i svaki spasen život je uspeh u ovoj aktivnosti, kažu u Crvenom krstu Srbije koji je pokrenuo kampanju Život je u tvojim rukama.

0
66

Obuke pomoći u vanbolničkim uslovima prilikom naglog srčanog zastoja deo su kampanje koju Crveni krst Srbije realizuje pod nazivom Život je u tvojim rukama zajedno sa nacionalnim Olimijskim komitetom i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Razlog je, kako navode, povećanje broja ovog zdravstvenog problema koj eza posledicu može da ima ozbiljno narušavanje zdravlja kao i fatalan ishod. U prvoj fazi, kažu u Crvenom krstu Srbije, u fokusu su sportisti i sportski radnici.

Prilikom naglog srčanog zastoja od ključne važnosti je pružanje prve pomoći u što kraćem vremenskom roku. Medicina kaže da su najznačajnija prva tri minuta, kazao je Miladinović, kada treba započeti sa merama oživljavanja, po mogućnosti uz automatski eksterni defibrilator. Svaki naredni minut umanjuje za oko 10% mogućnost preživljavanja ugroženog ili ostavljanja teških posledica po zdravlje koje je kasnije nemoguće sanirati.

Zbog toga je značajno da ovi uređaju budu postavljeni na mestima okupljanja velikog broja ljudi, jer njihovom upotrebom stiče se prednost dobijanja vremena do dolaska stručne medicinske pomoći. Obuke su kroz ovu kampanju održane u osam gradova u Srbiji, a prošle nedelje i u Zrenjaninu.

Nakon prve faze ove kampanje koja će trajati do septembra, u drugoj će biti uključen najširi deo javnosti jer je cilj da jedan od 1.000 stanovnika, što je između 6 i 7 hiljada građana, budu direktno obučeni veštinama pružanja pomoći kod srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.