Život je dar od Boga, Katolička crkva protiv eutanazije

VIDEO K9: Surogat majčinstvo, eutanazija, odnosuma sa SPC, neke su od tema o kojima je razgovarano danas na Međunarodnoj biskupskoj konferenciji Sv. Ćirila i Metodija u Novom Sadu.

0
175

Život kao Božiji dar ne sme biti prekinut čovekovom odlukom, stav je o eutanaziji, izrečen u osvrtu na nacrt Građanskog zakonika Srbije na 36. Međunarodnoj biskupskoj konferenciji Sv. Ćirila i Metodija koja je organizovana zajedno sa Apostolskim nuncijem u Novom Sadu.

“Mi smo za to da se i u najgorim slučajevima bolesti i drugih stvari vezanih za kraj života, nađe neko rešenje, ili palijativno ili u hospisu, koje u Srbiji polako počinje da dobija zamah, razvoj takvih središta gde naši bolesni u miru mogu proživeti poslednje trenutke, nikako nismo za to da čovek sam odlučuje o kraju smrti”, rekao je mons. dr Ladislav Nemet SVD, predsednik MBK.

Pitanje surogat majčinstva, kao veštačkog začetka života, takođe je bila jedna od tema o kojoj su biskupi razgovarali na konferenciji.

“Kod takvih veštačkih oplodnjavanja uvek postoji veći broj jaja nego što će se sačuvati, potom dolazi do odabira najboljih, čovek želi odlučiti o kvalitetu života, a znamo da to nije pozitivan odnos prema svim oplođenim jajima. Svako oplođeno jaje je život za sebe, dakle, ako biramo samo najbolje znači da ono što nije toliko dobro uništavamo život, i tu je naš problem moralno i etički da ne možemo podržavati takav način darivanja života, to nije darivanje života to je jedna selekcija”, naveo je dr Nemet.

Demografski problem na ovim prostorima i emigracija su problemi koji utiču i na rad Katoličke crkve rečeno je u delu konferencije koji se bavio položajem ove konfesije u Srbiji.

A ono što je zajedničko Katoličkoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naveo je Nemet, jesu zajednički ciljevi u poboljšanju, ali i poštovanju ljudskog života, te da neguju odnos saradnje i razumevanja za sve ljude u Srbiji.

“Službenih odnosa imamo i sa Protestantskom crkvom kao i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ti odnosi mogu biti prijateljski, od slučaja do slučaja, zavisi gde se radi, šta se radi i od terena. Odnos pravoslavne i katoličke crkve možda je najbolji u Beogradu, a što dalje od beograda tim je složeniji. Ali najvažnije je da mi imamo taj normalan odnos na razini ljudi, svagdanjeg života, svedočanstvo vere i borba protiv siromaštva, gde svi sarađujemo zajedno i to je ono što je najvažnije”, kazao je dr Nemet.

Na konferenciji je bilo reči i o nedavnoj poseti Pape Franje Sverenoj Makedoniji, kao i planovima i strategijama stručnog usavršavanja za sveštenike i delovanju humanitarne organizacije Katoličke crkve Caritas.

Misija biskupske konferencije, kako je rečeno na skupu, jeste da unapređuje dobro koje Crkva pruža ljudima modelima i načinima apostolskog delovanja prilagođenog okolnostima mesta i vremena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.