ŽIVOT ILI UMETNOST PREŽIVLJAVANJA U SRBIJI?

496

VIDEO K9: Životni standard građana u našoj zemlji ne nalazi se na zavidnom nivou. Ekonomska moć većine stanovništva neretko je slabija od visine cena koje diktira tržište, te se neretko dešava da se građani zadužuju kako bi prehranili svoje porodice. Istraživali smo kakvo je trenutno stanje u našoj zemlji i koliko je zapravo novca potrebno za život.

Statistički podaci pokazuju da u Srbiji minimalnu zaradu prima oko 600.000 zaposlenih. Što znači da svaki treći zaposleni ima minimalac, koji trenutno iznosi skoro 22.000 dinara. Realni troškovi života jedne tročlane porodice, koji obuhvataju račune za komunalije, hranu, sredstva za održavanje higijene, lekove i slično iznose oko 170.000 dinara. Ono što je svakako alarmantno jeste činjenica da se broj zaposlenih koji prima minimalnu zakonski garantovanu zaradu povećava, te da se u poslednje dve godine ovaj broj povećao za čak 200.000 ljudi, pokazala su istraživanja.

Kupovna moć građana svedena je na minimum. Pored poskupljenja koja nas zapljuskuju od početka ove godine, septembar će nam doneti dodatne troškove koji podrazumevaju pripremanje đaka za školu, studenata za fakultet, pripremanje zimnice, ogreva i slično. Ovi izdaci će ionako stanjen budžet dodatno opteretiti minimalno za 25.000 do 40.000 dinara, objašnjavaju stručnjaci.  Zbog toga ne začuđuje i činjenica da se sve veći broj građana zadužuje, kako bi uspeo da iznese sve te neophodne troškove života.

Izlaz iz ovakve situacije postoji, objašnjava savez samostalnih sindikata. Međutim, ono što je, kako kažu ključno, a to je da treba biti realan i realno sagledati celokupnu situaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.