“Živeti uspravno” slavi 16. godinu

VIDEO K9: Centar "Živeti uspravno" proslavio je juče 16. rođendan. Ovaj centar radi kao poslodavac i samozastupnička organizacija, a nastao je 2002. u okviru Programa za psihosocijalnu podršku osobama s invaliditetom francuske humanitarne organizacije Handicap international.

0
732

Centar živeti uspravo ove godine proslaviće i dva punoletstva i to 19. septembra, na dan kada je pre 18 godina otvoreno savetovalište iz kojeg je proistekao Centar i 26. decembra, kada je inicirano osnivanje Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom.

8. novembra pre deset godina Centar je započeo organizaciju usluge personalne asistencije za troje studenata, a od 2014. ima i licencu za taj posao.

“Ono što planiramo ove godine jeste da rekapituliramo sve što je dosad urađeno. Ako sve bude u redu, možda se ponovi istraživanje o socijalnoj distanci, pošto je prvo urađeno pre 15 godina. Planiramo nekoliko izdanja knjiga u vezi sa medijskim izveštavanjem o osobama s invaliditetom u vezi sa jednakošću u javnom govoru”, rekla je Mima Ružičić Novković, predsednica Centra Živeti uspravno.

Centru su neophodni personalni asistenti jer pojedini njihovi korisnici i aktivisti ne mogu da se društveno angažuju ukoliko nemaju asistenta. Za realizaciju tog programa, međutim, neophodan je novac koji oni ne mogu sami da obezbede i zavise od nadležnih iz lokalne samouprave.

“Grad je ove godine najavio veću podršku i raspisan je juče konkurs koji smo čekali jedno vreme i sad je izvesno da će određeni broj korisnika, ne mogu da kažem koliko, od maja imati uslugu do kraja godine”, navela je Ružičić Novković.

Cilj Centra je da svi koji u njega dođu budu aktivisti, odnosno delatnici u oblasti građanskih prava. Centar stvara uslove ili preduslove, kako je istakla, za samostalni život svake osobe.

“Preduslovi za samostalni život svake osobe jesu pristupačnosti i podrška ljudi sa sličnim iskustvom. A osobama s invaliditetom, mimo ta dva preduslova potrebna je i asistencija”, istakla je ona.

Novi Sad, prema proceni Centra, ima potrebu ovog trenutka za 40-oro asistenata. U Centru za socijalni rad ima ih i više na raspolaganju, ali nedostaju sredstva za njihovo angažovanje.

“Da bi se ova usluga mogla koristiti, po našem Zakonu osoba mora da bude društveno aktivna. Ima i drugih kriterijuma, kao što su korisnici tuđe nege i pomoći, da ima visok stepen podrške druge osobe. Ali kriterijum koji odlučuje da li neko treba da koristi ovu uslugi ili drugi koji pruža Centar za socijalni rad jeste društvena aktivnost”, kazala je Ružičić Novković.

Ono čime se u Centru ponose jeste Iskustveno savetovalište koje je proisteklo iz programa za mlade. Ono je, uz slično koje postoji u Sofiji, jedinstveno u regionu i kroz njega je do sada prošlo 320 korisnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.