Živeti sa autizmom

VIDEO K9: Osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa, zaključak je Evropskog Parlamenta i Ujedinjenih Nacija. Podaci o tome koliko je dece i odraslih sa ovim složenim razvojnim poremećajem u našoj zemlji bazirani su na procenama jer ne postoji ažuran registar osoba sa autizmom.

0
12

Autizam je u stručnoj literaturi definisan kao složen razvojni poremećaj mozga, koji utiče na socijalne interakcije, komunikaciju i ponašanje, a tačan uzrok ove pojave i dalje je nepoznat.

U našoj zemlji, prema procenama, ima oko 70.000 dece sa autizmom. Taj broj, međutim treba uzeti sa rezervom jer ne postoji ažuran registar osoba sa autizmom.

Glavna prepepreka za uspostavljanje ažurnog registra je rana dijagnostika gde je važna saradnja zdravstvenih, obrazovnih i institucija socijalne zaštite.

Deca sa autizmom već od druge, treće godine života pokazuju prve znake netipičnog ponašanja – imaju probleme pri komunikaciji, u građenju društvenih odnosa, karakterišu ih specifični ponavljajući i stereotipni modeli ponašanja, interesovanja i aktivnosti.

Elementi autizma se ispoljavaju u čitavom spektru različitih osobenosti, zbog čega ih je teško i uočiti u ranom uzrastu, naročito roditeljima.

Radojka Gajanović, zastupnica Udruženja i SP “Svetionik u plavom” je preporučila roditeljima da se vode svojom intuicijom kada je njihovo dete u pitanju, kako bi ranom dijagnostikom što pre mogao početi rad sa stručnjacima.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.