Žiofre kuvao za posetioce Novosadskog sajma

VIDEO K9: U Novom Sadu je u subotu svečano otvoren 91. Međunarodni poljoprivredni sajam koji će trajati do 23. maja. Glavni partner sajma ove godine je Evropska unija u čijem je paviljonu danas priređen pravi kulinarki spektakl.

0
13

Posetioci Međunarodnog poljoprivrednog sajma u našem gradu danas su u Hali 1, u Kuhinji paviljona Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je glavni partner manifestacije, imali priliku da vide ambasadora Evropske unije Emanuela Žiofrea u sasvim novoj ulozi.

Ambasadori članica EU na ovom paviljonu, naime, svakodnevno svoju zemlju predstavljaju i svojim nacionalnim jelima koje kuvaju i, uz recept, nude na degustaciju posetiocima manifestacije, a danas su kuhinji bili Žiofre i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji. Pre nego što je jutros sako zamenio kuvarskom pregačom, Žiofre je naglasio da EU i Srbija imaju dugu tradiciju saradnje u poljoprivredi, koji je i deo procesa proširenja, a u želji da, kako je rekao, farmeri u Srbiji postanu evropski farmeri, EU je kroz IPARD program 2 opredelila 175 miliona evra bespovratnih sredstava podrške i u tekućem IPARD 3 programu, od 2021. do 2027. godine, donaciju od 288 miliona evra, što je važan doprinos koji će, kada se združi sa nacionalnim, iznositi 388 miliona evra podrške za srpske poljoprivrednike.

Međunarodni poljoprivredni sajam, 91. po redu u našem gradu, u subotu je su svečano otvorili predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, a prisutnima su se, osim direktora Novosadskog sajma Nikole Lovrića, obratili i komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Gradonačelnik Novog Sada podsetio je na istoriju Novosadskog sajma i ove sajamske manifestacije koja je prvi put održana 1931. godine za vreme mandata gradonačelnika dr Branislava Borote.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.