Zimzarije u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Od Danas su aktuelne i Novosadske dečje Zimzarije u Muzeju Vojvodine. Radionice će biti održavane svakog dana od 10 do 12 sati do 13. januara. Današnja tema radionice bili su šlemovi iz starog Rimskog carstva, gde su deca bila u prilici da i sama ukrašavaju šlem, kao i da kroz učenje istorijskih zanimljivosti pokažu i svoju kreativnost.

0
594

Šestu godnu za redom Muzej Vojvodine učestvuje u Novosadskim dečijim Zimzarijama. Ove godine počinju sa radionicom pod nazivom “Rimski šlemovi”.

Deca su imala priliku da saznaju nešto više o paradnim, pozlaćenim rimskim šlemovima  koji datiraju iz četvrtog veka. Osim toga, saznali su i kako su ovi vredni predmeti dospeli u muzej i kako je izgledao proces konzervacije i restauracije šlemova. U kreativnom delu radionice deca su ukrašavala rimske šlemove.

“Tema današnje radionice su muzejski šlemovi. Deca će saznati nešto više o našim čuvenim paradnim pozlaćenim rimskim šlemovima iz 4. veka, kako su oni dospeli u Muzej Vojvodine, kako je tekao sam proces restauracije i konverzacije ovih šlemova. Tokom ove nedelje, od 9. do 13. januara, u Muzeju Vojvodine će se održavati Zimzarije”, navela je Ivana Stepanov-Tasić, muzejski pedagog.

Osim radionice posvećene rimskim paradnim šlemovima, Muzej Vojvodine je pripremio i bogat program za najmlađe.

Sledeće radionice koje će biti u Muzeju Vojvodine su priča o čaju pod nazivom “Pozvali smo znaj svu decu na čaj”, zatim “Volim nakit a ti?”, “Apoteka nekad” i mnoge druge.

“Narednih dana deca će saznati nešto više o nakitu iz prošlosti, od kog materijala su pravila i ukrašavala nakit. Zatim, čuće nešto više o staklu, rimskom staklu. Zbog toga pozivam decu da podsete Muzej Vojvodine, da učestvuju u Novosadskim dečijim Zimzarijama gde će mnogo toga naučiti i saznati”, rekla je Stepanov-Tasić.

Sva zainteresovana deca mogu da učestvuju na radionicama do 13. januara u periodu od 10 do 12 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.