Zgrade energetski (ne)efikasne

VIDEO K9: Novca za realizaciju energetske efikasnosti ima, ali nestaju projekti na koje bi ta sredstva bila utrošena, čulo se danas na konferenciji pod nazivom "Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu", održanoj u Skupštini Vojvodine.

389

Novi mehanizmi finansiranja iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Srbije, alati za primenu mera njenog unapređenja u zgradarstvu i konkretni primeri dobre prakse, ključne su teme konferencije održane u Novom Sadu.

Energetska efikasnost je praktično novi energetski izvor, što je pre nekoliko godina prepoznala i Vlada Srbije, istakao je tom prilikom državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica.

“Mi zajedno sa jednim od današnjih organizatora, sa GIZ-om, radimo zaista na velikom broju projekata koji podižu pre svega svest građana na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, usklađivanju sa regulativom EU i ostale stvari koje su bitne da bi mi dostigli svoje ciljeve koje smo time zacrtali”, naveo je Deđanski.

Budžetski fond formiran pre dve godine za realizaciju tih projekata svake godine raste, a od sledeće godine, kako je najavio, trebao bi da počene sa radom fond kapaciteta od desetak miliona evra, a možda i veći uz pomoć inostranih partnera i Evropske komisije s kojima su pregovori u toku.

“Ono što je zanimljivo za ovu oblast jeste neobično da novca ima. Što bi se reklo, novac nije problem, nedostaju projekti. Ono što mi radimo, Sekretarijat, svake godine oko milion i tristo hiljada evra izdvoji za različite sanacije. Međutim, sve sanacije su pojedinačne i u malim iznosima. Mi ne radimo zgradarstvo, što se pokazalo kao najveća potreba da bi uradili značajnu sanaciju i značajne uštede”, istakao je Slavoljub Arsenijević iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku.

Energetska efikasnost u zgradarstvu donosi dva značajna benefita, uštedu i zapošljavanje, stvaranje novog kapitala, istakao je Arsenijević i dodao da će u maju biti raspisan novi konkurs za analizu energetske efikasnosti javnih zgrada za sredstva dobijena od Evropske banke za obnovu i razvoj.

U zgradi Pokrajinske vlade, inače, danas su dodeljeni ugovori vredni 70 miliona dinara za realizaciju 23 projekta štedljive rasvete u javnim ustanovama u 14 vojvođanskih opština.

Ova bespovratna sredstva biće utrošena na postavljanje LED rasvete u osnovnim i srednjim školama, visokoobrazovnim i zdravstvenim institucijama, kao i gerontološkim i sportskim centrima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.