“Žetveni dan” u Čurugu: Biće dovoljno pšenice

VIDEO K9: „Žetveni dan“ simbolizuje početak žetve pšenice, kao i vredan trud i rad naših paora tokom cele godine, istaknuto je na manifestaciji održanoj danas u Čurugu.

132

Uprkos teškoj godini, rod pšenice ove godine biće prosečan i hlebnog žita će biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz, istaknuto je na manifestaciji ,,Žetveni dan” u Čurugu.

Ova manifestacija, kako je rečeno, simbolizuje početak žetve pšenice, ali i podseća na veliki trud i rad koji paori iz vojvođanskih sela ulažu tokom čitave godine.

“Pokrajinska vlada je posvećena agraru, to govore i brojke, više od 20 milijardi dinara smo u prethodnoj godini uložili direktno u subvencionisanje poljoprivrede, time se stvaraju uslovi da nove površine budu pod sistemima za navodnjavanje, nekih 107 hiljada hektara će biti stavljeno pod ove sisteme za navodnjavanje”, rekao j etom prilikom Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Milićević je naveo i da je važno da se poljoprivredna proizvodnja u Srbiji osavremeni, a s obzirom na promenjene klimatske uslove koji su se odrazili na rod pšenice ove godine, kako je naveo, Pokrajinska vlada nastoji da osavremenjivanjem proizvodnje predupredi štetu izdvajajući značajna srestva podrške.

“I u narednom periodu idemo na tehnološko osavremenjivanje proizvodnje, uvođenje novih površina pod sisteme za navodnjavanje i sve ono što podrazumeva modernu poljoprivrednu proizvodnju. Cilj je da obezbedimo dovoljnu količinu proizvoda za naše stanovništvo, ali i da kroz izvoz ostvarujemo značajne prihode za našu zemlju, jer upravo poljoprivredni proizvodi čine značaan deo našeg izvoza i spoljne trgovinske razmene”, kazao je Milićević.

On je naglasio i da su zemljoradničke zadruge u protekle dve decenije bile zapostavljene, te da je ove godine je formirana posebna linija subvencionisanja nabavke savremen opreme za zadruge vredna 50 miliona dinara, a sredstva će biti dodeljena preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.