“Žetveni dan” u Čurugu: Biće dovoljno pšenice

VIDEO K9: „Žetveni dan“ simbolizuje početak žetve pšenice, kao i vredan trud i rad naših paora tokom cele godine, istaknuto je na manifestaciji održanoj danas u Čurugu.

0
178

Uprkos teškoj godini, rod pšenice ove godine biće prosečan i hlebnog žita će biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz, istaknuto je na manifestaciji ,,Žetveni dan” u Čurugu.

Ova manifestacija, kako je rečeno, simbolizuje početak žetve pšenice, ali i podseća na veliki trud i rad koji paori iz vojvođanskih sela ulažu tokom čitave godine.

“Pokrajinska vlada je posvećena agraru, to govore i brojke, više od 20 milijardi dinara smo u prethodnoj godini uložili direktno u subvencionisanje poljoprivrede, time se stvaraju uslovi da nove površine budu pod sistemima za navodnjavanje, nekih 107 hiljada hektara će biti stavljeno pod ove sisteme za navodnjavanje”, rekao j etom prilikom Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Milićević je naveo i da je važno da se poljoprivredna proizvodnja u Srbiji osavremeni, a s obzirom na promenjene klimatske uslove koji su se odrazili na rod pšenice ove godine, kako je naveo, Pokrajinska vlada nastoji da osavremenjivanjem proizvodnje predupredi štetu izdvajajući značajna srestva podrške.

“I u narednom periodu idemo na tehnološko osavremenjivanje proizvodnje, uvođenje novih površina pod sisteme za navodnjavanje i sve ono što podrazumeva modernu poljoprivrednu proizvodnju. Cilj je da obezbedimo dovoljnu količinu proizvoda za naše stanovništvo, ali i da kroz izvoz ostvarujemo značajne prihode za našu zemlju, jer upravo poljoprivredni proizvodi čine značaan deo našeg izvoza i spoljne trgovinske razmene”, kazao je Milićević.

On je naglasio i da su zemljoradničke zadruge u protekle dve decenije bile zapostavljene, te da je ove godine je formirana posebna linija subvencionisanja nabavke savremen opreme za zadruge vredna 50 miliona dinara, a sredstva će biti dodeljena preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.