“Žetelački dan” u Mužlji

VIDEO K9: U mužljanskom ataru u subotu je održana 38. tradicionalna manifestacija Žetelački dan, koja je ove godine okupila 18 ekipa iz Vojvodine, Rumunije i Mađarske.

0
6

Na žitnim poljima pokraj Sunčanog jezera u Mužljanskom ritu u subotu 3. jula održana je 38. tradicionalna manifestacija Žetelački dan.

Žeteoci se se okupili u ranim jutarnjim satima i nakon žetelačkog doručka prionuli su na rad dok su se najmlađi na Sunčanom jezeru nadmetali u pecanju.

Žiri je ocenjivao doručak, nošnju, alat i veštinu i brzinu kosidbe, ali nije odlučeno ko je pobednik jer je cilj održane manifestacije da se prikažu i sačuvaju stari običaji i veštine, a ne takmičenje.

Na Žetelačkom danu je učestvovala i ekipa Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača, koja je pored veština ručne kosidbe predstavila i svoj jedinstveni kolač pod nazivom fontoš.

38. manifestacija Žetelački dan u Mužlji protekla je u dobrom raspoloženju, uz mnogo muzike i ukusne hrane, a nakon kosidbe organizovano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe na kom se nadmetala 21 ekipa.

Prilog preuzet sa KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.