Žestoki napadi i uvrede u prvoj predsedničkoj debati Trampa i Bajdena

Republikanski predsednik Donald Tramp i demokratski protivkandidat Džo Bajden žestoko su se sukobili oko Trampovog upravljanja koronakrizom, ekonomije i poreza, u prvoj debati, obeleženoj neprekidnim Trampovim upadicama.

8

U vrlo haotičnoj predsedničkoj debati, Bajden je napao Trampa zbog načina na koji je vodio krizu u vezi sa koronavirusom, kazavši da je predsednik paničio i nije uspeo da zaštiti Amerikance, dok je Tramp branio svoj način.

“Napravili smo odličan posao. Ti nikad ne bi obavio ovako dobar posao, to ti nije u krvi”, rekao je Tramp.

Bajden je optužio Trampa da otvara ekonomiju po cenu žrtava kovida, a Tramp Bajdena da želi zatvoriti zemlju po cenu ekonomije.

Nisu se složili ni oko vakcine, gde je Tramp rekao da će proći nedelje da vakcina bude gotova, a Bajden da neće biti spremna do polovine sledeće godine.

Neke misli dvojice kandidata slabo su se mogle razaznati jer su i jedan i drugi upadali u replike, ali Tramp je u tome daleko nadmašio Bajdena. Dva su kandidata često simultano govorila dok je moderator tražio red.

Kris Valas morao je nekoliko puta upozoravati, pogotovo predsednika. “Iskreno, vi više upadate”, rekao je Valas Trampu. “Molim vas, pustite potpredsednika da govori”, zatražio je od Trampa.

A Bajden je predsjednika u jednom trenutku upitao:  “Hoćeš li više ućutati, čoveče”.

Zapaljivi Tramp i umereniji Bajden debatiovali su o širokoj lepezi urgentnih političkih pitanja, uključujući pandemiju koronavirusa u kojoj je u SAD-u umrlo 200.000 ljudi, protestima protiv rasne nepravde, kao i o borbi za Vrhovni sud, ali nisu se libili ni teških optužbi.

“Ti si najgori predsednik kojeg je Amerika ikad imala”, optužio je Bajden Trampa, dodajući da bi bilo dobro da prestane da igra golf i primi se posla. 

“Učinio sam više u 47 meseci nego ti u 47 godina”, odgovorio mu je Tramp. 

Republikanski predsjednik i njegov demokratski protivkandidat nisu se rukovali pri ulasku na svoju prvu debatu, koju su održali na distanci utvrđenoj po epidemiološkim protokolima. Dvojica kandidata ušla su istovremeno na pozornicu i nasmešila se moderatoru s Fox Newsa, koji je objasnio da se oni neće rukovati. Rekao je i da kandidati nisu unapred dobili pitanja, kao i da je on izabrao teme.

Devedesetominutna debata, prva od tri predviđene, s limitiranim brojem gledalaca i fizičkom distancom održana je na Univerzitetu u Klivlendu. 

Organizatori su rekli da je oko 80 ljudi u publici, isključivo članovi porodice, osoblje kampanja, zdravstveni i bezbednosni zvaničnici i novinari.

Bajden (77) ima konzistentnu prednost pred Trampom (74) u ispitivanjima javnog mnjenja, uoči izbora koji treba da se održe 3. novembra. (Hina, N1)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.