Ženski fudbal sve popularniji

VIDEO K9: Ženski fudbal u Srbiji nije dovoljno razvijen, ali svetlih primera ima. U Novom Sadu postoji Ženski fudbalski klub Vojvodina u kome treniraju mlade Novosađanke od najranijih uzrasta. Jedna od njih je i Teodora Miljković, koja je sa nepunih 15 godina već zapažena među fudbalerkama.

0
1315

Teodora Miljković počela je da trenira fudbal sa šest godina. Kako kaže u razgovoru za Kanal 9, trenirala je više sportova, ali joj se na kraju fudbal najviše dopao, te je počela aktivnije da trenira ovaj sport u Ženskom fudbalskom klubu Vojvodina.

“Sada smo bili na dva turnira, u Crnoj Gori u Pljevljama, tamo smo osvojili prvo mesto i igrao se i ovde turinir, tu smo uzeli prvo mesto”, rekla je Miljković.

Teodora kaže da je za nju najlepši osećaj kada igra fudbal, navodeći da misli da nema razlike u fudbalu kada ga igraju žene ili muškarci, osim što je muški fudbal malo “grublji”.

“Razlikuje se u nekom tempu izvođenja određene vežbe u tempu utakmice, ali što se samih tehničkih elemenata tiče i motoričkih elemenata, nema razlike između dečaka i devojčica”, kaže Nemanja Savić, trener ŽFK “Vojvodina”.

Treninzi i pravila igre su isti, kaže Miljković.

“Prvo se zagrevamo, onda imamo motoriku i onda, šta trener odredi”, rekla je ona.

Najteži su ipak kondicioni treninzi kaže Teodora, smatrajući da ženski fudbal u Srbiji nije toliko razvijen, ali da ima pomaka napred. Sličnog stava je i njen trener.

“Pa, eto, mi smo bili onako ambiciozni. Pokrenuli smo celu tu priču sa predsednikom kluba i, mogu da vam kažem, u prethodne tri godine došlo je od ekspanzije. Na takmičenjima su u Superligi Srbije, ubedljivo smo najmlađa ekipa i brojimo nekih 50-ak devojčica u klubu u svim kategorijama. I dalje je Srbija kao sredina mnogo specifična što se tiče ženskog fudbala i mnogo zasotajemo za nekim razviejnijim evropskim zemljama, što se toga tiče, prvenstveno zbog predrasuda. Ali radimo na razbijanju predrasuda i devojke to shvataju jako, jako pozitivno”, istakao je Savić.

Savić kaže da nema razloga da žene ne igraju fudbal i da ovaj sport nema negativnih posledica na razvoj devojčica, te da je sve u glavama ljudi koji dele sportove na ženske i muške. Takvi stavovi polako iščezavaju, kako je naveo, pa se sve više devojčica bavi rukometom, kikboksom, košarkom i drugim “grubljim”sportovima.

Savić je zaključio da je najvažnije da se deca bave bilo kojim sportom, a da roditelji treba da ispune želju deci, s obzirom da se sport mora i voleti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.