Žene u ruralnim područjima

VIDEO K9: U ruralnim sredinama uslovi su teži nego u onim urbanim, a to se dodatno odnosi na život žena. Načelo rodne ravnopravnosti je jedno od evropskih vrednosti, te je Evropska unija spremna da pomogne poboljšanju žena na selu, a naročito kroz projekte prekogranične saradnje.

0
558

Žene u Srbiji koja je patrijarhalna, tradicionalna i siromašna zemlja, često su zavisne i ne znaju kako da pomognu sebi.

U Vojvodini i selima oko Beograda je nešto bolja situacija, naročito kada su u pitanju obrazovanje, dostupnost socijalnim i zdravstvenim uslugama, kao i kada je vlasništvo i nasleđivanje u pitanju, u odnosu na ostatak Srbije, rečeno je na današnjem skupu.

“Ruralne sredine predstavljaju značajan deo naše realnosti. U ruralnom sredinama su uslovi izuzetno teški, još mnogo teži nego u urbanim sredinama. Ti uslovi pogađaju ne samo žene nego i muškarce, ali žene posebno, zbog toga što žene u našem društvu imaju još uvek drugorazredni položaj. Iz tog razloga je značajno podsticati razmišljanje i razgovor na ovu temu, iz tog razloga je neophodno permanentno obnavljati politiku u odnosu na ruralne sredine”, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Ako je budućnost privrede i poljoprivrede i u malim seoskim gazdinstvima i ako su oni velika šansa za razvoj, ne sme se zaboraviti da su ta gazdinstva na leđima žena, istakli su učesnici skupa.

Konferencija dotiče tri teme. Jedna je vezana za problematiku ruralnih sredina, druga je vezana za poziciju žena u ruralnim sredinama, a treća za prekograničnu saradnju. Sve tri teme su usko povezane i veoma je važno da se stavi u fokus generisanje projekata koji će sredstvima prekogranične saradnje, kako je rečeno, pokušati da pomognu ženama u ruralnim sredinama.

“Ova konferencija je jako bitna za delegaciju Evropske Unije, zato što je tema položaj žena u ruralnim područjima jako bitna za nas. Delegacija izdvaja velike fondove za projekte preko-granične saradnje, međutim, bitno je napomenuti da delegacija izdvaja jako velike fondove i za podršku civilnim organizacijama, što znači ženskim organizacijama”, navela je 
Ana Milenić iz Delegacije EU u Srbiji.

EU na taj način želi da ohrabri i osnaži žene da apliciraju za pomoć kako bi razvile i unapredile svoje aktivnosti, rekla je Milenić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.