Žene skrajnute u medijima

VIDEO K9: Povratkom tradicionalističkog modela rodnog ponašanja žene su skrajnute u medijskoj sferi, rekla je u našem Otvorenom ekranu profesorka dr Dubravka Valić Nedeljković, predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole.

0
57

Koliko god da je socijalizam doneo ženama ljudskih prava i omogućio njihovu vidljivost u javnoj sferi, praznik 8. mart u našoj zemlji i dalje je u znaku ikonografije verskog praznika Materice, gde dominiraju pokloni, cveće i bombonjere, uz priredbe majkama u vrtićima i školama, kazala je prof. dr Dubravka Valić Nedeljković u našem Otvorenom ekranu.

Na sreću, još uvek se organizuju skupovi koji pokazuju na šta je, zapravo, važno tog dana ukazati, poput velikog protesta vaspitačica u sredu u Beogradu, o kojem su mediji, međutim, samo sporadično izveštavali. Način na koji mediji izveštavaju o ženama je važan jer auditorijum, kako je rekla, na neki način preuzima vrednosti koje im se na taj način plasiraju, a Novosadsku novinarsku školu zanimalo je kako mediji koriste žene koje su na odgovornim poslovima u našem društvu, ali i na onim manje značaJnijim.

Novosadska novinarska škola od 1996 svake godine, radi medijske monitoringe informativnih javnih servisa, ali i drugih medijskih kuća.  Osim toga, radili su i onlajn istraživanje o tome koje sadržaje gleda auditorijum, fokusirano na više i visoko obrazovane koji su u procesu rada, odnosno one koji nešto mogu da menjaju u društvu, a istraživanje je obuhvatilo i novinare i urednike tih medije. Postizborni period u avgustu prošle godine pokazao se kao standard njihovod istraživanja u 2022.

Istraživanje je pokazalo da se, u odnosu na period pre deceniju, deceniju i po, ponovo vratio tradicionalistički model rodnog ponašanja koji je doveo do toga da su žene skrajnute u medijskoj sferi, zaključola je Valić Nedeljković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.