Žene sa invaliditetom podložnije nasilju

VIDEO K9: Žene sa invaliditetom su 2 do 5 puta podložnije nasilju u porodici, navode u Organizaciji za podršku ženama sa invaliditetom „Iz kruga - Vojvodina“. Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom danas je organizovan vebinar na temu „Nasilje nad ženama i COVID 19“, kako bi javnosti bila skrenuta pažnja na ovaj problem koji je eskalirao tokom epidemije korona virusa.

0
85

Žene sa invaliditetom suočene su sa brojnim problemima i preprekama u društvu, a ova populacija je 2 do 5 puta podložnija riziku od nasilja u porodici, kažu u Organizaciji Iz kruga – Vojvodina, koja je organizovala vebinar povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Žene sa invaliditetom su podložnije nasilju jer su često zavisne od pomoći drugih osoba, navodi Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe Organizacije “Iz kruga – Vojvodina”. Međutim, dodaje ona, situacija se poslednjih godina poboljšava, pre svega zahvaljujući promeni zakonske regulative.

Epidemija, izolacija i smanjeni socijalni kontakti doveli su do toga da žene budu u većem riziku od nasilja, kaže Zelić. Porodično i partnersko nasilje je, dodaje ona, pojačano, te je organizacija „Iz kruga Vojvodina“ imala i više poziva tokom vanrednog stanja.

Važno je podići svest o tome da se nasilje dešava i ženama sa invaliditetom, zaključuje Zelić i dodaje da jedino na taj način društvo može pomoći ovoj populaciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.