Žene na selu pokretačice lokalnog razvoja

VIDEO K9: Država treba sistemski da podržava inicijative žena u ruralnim sredinama i da deluje na njihovom ekonomskom osnaživanju, jer su i one pokretačice lokalnog razvoja, rečeno je na konferenciji koja je u petak održana u Novom Sadu povodom Svetskog dana žena na selu.

0
9

Unapređenje kvaliteta života žena u ruralnim područjima je važno za čitavo društvo, jer jaka žena znači jako selo, što podrazumeva ekonomsko i svako drugo osnaživanje i ravnopravniju raspodelu imovine i dohotka, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti na konferenciji “Seoske žene – pokretačice lokalnog razvoja“ koja je održana u Novom Sadu povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu.

Udruženja žena „Staparska ruža“, osnovano je 2016. godine uz pomoć Grada Sombora i bavi se očuvanjem staparskog ćilima, koji je od te godina na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Petnaest članica ovog udruženja su prva generacija koja je nakon 50 godina sela za razboj kako bi očuvala ovu tradiciju Stapara.

Predsednica Udruženja je istakla da se trenutno finansiraju putem projekata i da su do sada radile manje tkanice sa motivom ruže po kojoj je staparski ćilim prepoznatljiv, a ove godine će, zahvaljujući podršci Sekretarijata za demografiju i socijalna pitanja, pokušati da izatkaju veliki ćilim prvi put posle pola veka.

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović naveo je da postoji određen broj ideja koji treba podržati kako bi se žene u ruralnim sredinama ekonomski osnažile i zahvaljujući tome ostale da žive na selu jer su i one pokretačka snaga našeg društva.

Međunardoni dan seoskih žena Generalna skupština Ujedinjenih nacija je ustanovila 2008. godine, u okviru rezolucije 62/136 koja prepoznaje kritičnu ulogu i doprinos seoskih žena, uključujući i urođeničke kulture, za unapređenje poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanje bezbednosti hrane i smanjenje siromaštva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.