Žene na političkoj sceni

769

 

Formalno, Srbija je uradila dosta stvari u oblasti ravnopravnosti žena i muškaraca, rekle su gošće emisije Otvoreni ekran, navodeći da postoje i strategije koje se bave ovim pitanjem, ali i da polako postaje obavezno rodno budžetiranje.

Posebno je važno što je Srbija dobila i ženu predsednicu Vlade, po prvi put u svojoj istoriji, a i Narodna skupština za svog predsednika ima ženu. Takođe, Srbija ispunjava i kvotu od minimum 30% žena u parlamentu.

“Međutim ono što je ključno i ono što je najvažnije jeste da to ne stoji u potpunom saglasju sa onim kako žene u Srbiji žive i kakav je njihov suštinski položaj. Pre svega ja bih to podelila na dva dela. Što se tiče samih žena političarki, one imaju dvostruku ulogu i lojalnost- jedna ide prema svom rodnom identitetu, prema tome da su žene, a druga lojalnost ide prema partiji i uvek kada dođe da se glasa i kada to dođe u koliziju, znači kada treba pokazati žensku solidarnost naspram partijske, ženska solidarnost padne na ispitu i partijska solidarnost dominira”, rekla je Sanda Rašković-Ivić, predsednica Narodne stranke.

S druge strane, žene koje se ne bave politikom i žive običnim životom, žive jako teško, a naročito zbog toga što imaju niže plate, retko su preduzetnice, ili vlasnice poljoprivednih gazdinstava. Zato je važno da se u Srbiji napravi mreža protiv ženskog siromaštva.

Činjenica je da se položaj žene menjao kroz istoriju, ali i kroz političke sisteme.

“Žene su u socijalizmu imale pravo na školovanje, zaposlenje, na socijalnu zaštitu, pravo na osam sati rada i osam sati odmora i osam sati za društveni život. Sada su ta prava u omom momentu poljuljana. Ne poljuljana, nego imamo problem da ih izgubimo, odnosno velika je verovatnoća, kako stvari stoje, u ovom trenutku, veoma malo žena je zaposleno, tek 30%. To je najgori rezultat u istoriji ove države. Jako teško dolaze do posla, veoma brzo gube posao, žene posle 40-ih godina nemaju mogućnosti da nađu posao. Velika je diskriminacija prema ženama. Još uvek žene trpe veliko nasilje”, navela je Ferida Čustović iz Levice Srbije. 

Zato je važan politički angažman žena, jer što je više žena angažovano u ovoj sferi, pritisak je jači i dovodi do stvaranja kritične mase koja može da promeni određene stvari u državi i društvu.

“Ja kao neko ko pripada desnom centru, a ne levici, moram da odam priznanje levičarskom periodu, socijalsitičkom periodu naše države, jer u tom periodu žene su dobile prava koja ranije nisu imale i tu su izjednačene plate i sve ostalo vodilo se računa o zdravlju žena. Ja kao lekar osećam potrebu da politički poguram to da ponovo vratimo obavezne sistematske preglede, za žene, posebno za njih, zato što one imaju reproduktivne organe koji su skloni onim najgorim bolestima i jako mnogo žena zbog toga umire”, rekla je Rašković-Ivić. 

Ipak, bez obzira na to koje funkcije žene u društvu obavljaju, činjenica je da nemaju moć, da nemamo žena lidera, naoričito u političkom životu.

Naravno, i država je ta koja bi morala pozitivno da promoviše rpava žena, te da daje veća sredstva za osanživanje žena, žene liderke, žensko preduzetništvo i slično, složile su se gošće emisije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.