Žene i dijabetes

VIDEO K9: Trenutno u svetu preko 199 milona žena živi sa dijabetesom, od kojih je preko 60 milona njih u reproduktivnom dobu. Stoga je ovogodišnji Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti obeležen pod parolom "Žene i dijabetes – naše pravo na budućnost".

862

Dan dijabetesa SZO i Internacionalna dijabetološka federacija promovišu svakog 14. novembra, na dan rođenja kanadskog naučnika Frederika Granta Bantinga, pronalazača insulina, a ove godine je taj dan posvećen zdravlju žene sa šećernom bolešću, istaknuto je na svečanom sastanku upriličenom tim povodom u Novom Sadu.

 

“Među populacijom dijabetesnih bolesnika veliki je postotak i žena. Ako pogledamo moderno doba, možemo zaključiti da je veliki postotak žena u generativnom periodu danas sa šećernom bolešću, odnosno, sa tipom 2 šećerne bolesti. Ako znamo da i veliki broj trudnoća nosi pojavu gestacijskog dijabetesa, koji se javlja u trudnoći, koliki je rizik tada za majku i plod možemo samo zamisliti”, rekla je prof. dr Edita Stokić, organizatorka sastanka.

Cilj skretanja pažnje na problem žena sa tipom 2 dijabetesa je omogućavanje što veće pristupačnosti, ne samo u obrazovnom delu koji se odnosi na ishranu ili fizičku aktivnost, već i lekovima i najmodernijim načinima lečenja šećerne bolesti.

Svaki jedanaesti stanovnik planete boluje od dijabetesa, a Srbija, nažalost, prati ove svetske trendove.

 

“Ovo je samo od prilika da zdravstveni radnici ukažu koliki je to globalni problem, koliko je to naš problem, koliko je to problem koji se može sprečiti, na neki način ublažiti i usvajanjem zdravih stilova života, uz što više kretanja, kvalitetnu ishranu”, rekao je doc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Gojković je istakao da država raznim aktivnostima, akcijama i preventivnim pregledima potpomaže ovakav vid promocije zdravlja, kao i struku vezanu za kupovinu opreme kojom se leče pacijenti oboleli od dijabetesa.

 

“Jer smo svedoci da, na žalost, u poslednje vreme imamo, faktički epidemiju gojaznosti kod najmlađih, kod adolescenata, kod dece u vrtićima, u školama, to je nešto na čemu moramo svi zajedno da radimo”, istakao je Gojković. 

U znak podrške, zgrada Banovine od 18 do 24 časa osvetljena je plavom bojom koja simboliše borbu protiv šećerne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.