Žena u vojvođanskom parlamentu od 1918. do danas

VIDEO K9: Nizom manifestacija, zbog kojih će tokom vikenda doći do izmena saobraćaja u centru Novog Sada, biće obeležena stota godišnjica završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. U Velikoj narodnoj skupštini koja je donela odluku o prisajedinjenju sedele su i žene, što je bio i motiv za održavanje skupa pod nazivom "Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1918-2018".

0
727

Pre sto godina prilikom prisajedinjenja Srema, Bana, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji žene su po prvi put u istoriji evropskih zemalja mogle da budu birane za poslanice upravo u Velikoj narodnoj skupštini, podatak je koji je, govoreći o ženama u parlamentarnom životu Vojvodine do danas, istakla predsednica Skupštine Srbije.

“Mi smo bili jedna od retkih Evrpskih zemalja u kome su žene imale ovakvo pravo i time treba da se ponosimo. Danas, sto godina kasnije, kada donosimo zakone u kojima podstičemo da žene više učestvuju u političkom, ali i u svim ostalim segmentima javnog života, danas, imamo više od jedne trećine žena prisutnih u parlamentu Republike Srbije, takođe i u skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine a i u svim lokalnim samoupravama zahvaljujući zakonu izbornom koji je to omogućio”, rekla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Uskoro će, kako je najavila, biti doneseni zakoni koji koji će omogućiti da žene budu još zastupljenije na političkim listama nego što je to slučaj danas.

“Znači, mnogo smo toga postigli da budemo vidljivije ovim zakonima, da budemo mnogo prisutnije. Danas možemo da se pohvalimo da smo jedna od ređih evropskih zemalja u kojima žene obavljaju najvažnije funkcije u državi. To ne govorim samo iz perspektive svoje funkcije. Nego kod nas žena je predsednica Vlade, žena vodi Narodnu banku Srbije, žena vodi ustavni sud. Dakle, ključne funkcije u ovoj državi vode žene”, navela je Gojković.

Bez žena, kako je istaknuto, njihovog potencijala, znanja i kreativnosti ne može biti ni bolje budućnosti Srbije, a mediji imaju značajnu ulogu u podršci ženama da se bave politikom.

“Ovom prilikom zaista skrećemo pažnju celokupnoj javnosti da je jedako važno da u javnom životu učestvuju ne samo muškarci nego i žene pod jednakim uslovima. Svi da imamo jednak pristup. Da su tu svi oni koji do sada tu mogućnost nisu imali nisu”, istakao je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Na skupu održanom u Skupštini AP Vojvodine brojne autorke predstavile su svoje radove na temu žena u politici na ovim prostorima u poslednjih 100 godina, predstavljena je i poblikacija “Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1918 – 2018 “

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.