Žena i dalje malo u politici

VIDEO K9: Žene su mnogo manje zastupljene u radu organa grada, kao i u gradskim upravama, konstatovala je na današnjoj sednici Komisija za rodnu ravnopravnost, a povodom obaveze popunjavanja upitnika koji joj je prosleđen od strane Zaštitnika građana Republike Srbije.

0
326

Na današnjoj sednici Komisije za rodnu ravnopravnost razmatran je dopis Zaštitnika građana Republike Srbije o zastupljenosti žena u organima Grada Novog Sada, kao i o lokalnom mehanizmu za rodnu ravnopravnost.

S tim u vezi, Zaštitinik zahteva od Grada da dostavi podatke o broju muškaraca i žena i njihvoim funkcijama koje obavljaju u okviru organa Grada.

„S obzirom da je sprovođenje principa rodne ravnopravnosti u jedinicama lokalne samouprave od izuzetnog značaja za unapređenje položaja žena i dostizanje sveopšteg blagostanja društva, Zaštitnik građana, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju unapređenja ostvarivanja i zaštite ljudskih prava, sa posebnim osvrtom na prava žena, sprovodi istraživanje o zastupljenosti žena u organima jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji, kao i o lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost u skladu sa odredbama Zakona o ravnopravnosti polova“, stoji u dopisu Dopis Zaštitnika građana Republike Srbije.

Tim povodom Komisija je dostavila podatke o broju žena u okviru rada grada, gradskog veća, skupštine, odborničkih grupa, mesnih zajednica.

Komisija je konstatovala da su od 11 članova Gradskog veća zastupljene dve članice. Kada je reč o zaposlenima i rukovodiocima u Gradskoj upravi, 24 muškarca i 41 žena rukovode gradskim upravama, 82 muškarca naspram 146 žena rukovodioci su odeljenja i službi u okviru gradskih uprava, a broj zaposlenih na izvršilačkim pozicijama je 628 muškaraca i 421 žena. U skupštinskom parlamentu ima 49 odbornika i 29 odbornica, a funkciju zamenika predsednika Skupštine Grada vrši žena.

Međutim,smatraju u Komisiji, razloga zbog kojih je statistika ovakva ima nebrojeno mnogo.

“Trebalo bi da bude veća zastupljenost žena, ali imamo i taj problem da je ženema odbojna politika i svi su na distanci kada vide ženu da se bavi politikom, svi okreću glavu i ‘jao, evo je opet’. Mislim da je problem što se jako mali broj žena uključuje u politiku”, rekla je Mirjana Vasić, Komisija za rodnu ravnopravnost Novog Sada.

Vasićeva je navela i da je, što se tiče Skupštine, ispoštovan zakon koji nalaže da minimum 30% odborničkih mesta moraju imati žene. Pozitivno je i to što je u Skupštini Grada Novog Sada uspostavljen mehanizam za rodnu ravnopravnost, jer je Komisija stalno skupštinsko telo predviđeno Statutom, te da postoji osoba zaposlena u Upravi zadužena za poslove rodne ravnopravnosti, da je Skupština Grada usvojila Odluku o rodnoj ravnopravnosti i da Komisija za rodnu ravnopravnost sarađuje sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije pri sprovođenju Akcionog plana za primenu Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.