Žena i dalje diskriminisana

VIDEO K9: Žene sa invaliditetom u našem društvu su višestruko diskriminisane, a u pred Srbijom je još dosta posla u ostvarivanju pune ravnopravnosti, kažu povodom 8. marta u Centru Živeti uspravno.

0
407

Međunarodni dan žena, koji se obeležava kod nas i u svetu, nastao je iz borbe žena za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. 8. mart nisu samo cveće i pokloni, jer u našem društvu ova borba još nije završena, kažu u Centru Živeti uspravno.

“Kakav je položaj žena u Srbiji u odnosu na zakonski okvir i na usvojenu konvenciju o eliminaciji svih oblika nasilja i diskriminacije nad ženama bi trebalo da bude unapređen, međutim imajući u vidu činjenicu velikog siromaštva i usmerenosti žena na kuću smanjenu mogućnost zapošljavanja između ostalog i broj žena na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je mnogo veći od broja muškaraca”, rekla je Milica Ružičić Novković iz Centra Živeti uspravno.

Ona je podsetila i da su u velikom broju slučajeva zarade koje primaju žene još uvek niže u odnosu na one koje primaju muškarci za istu vrstu posla koji obavljaju.

Žene su, takođe, u najvećem broju žrtve porodičnog nasilja, žene sa invaliditetom su višestruko diskriminisane.

“Centar za socijalni rad je potpuno nepristupačan, znači stepenice su, nema lifta, govorim samo u odnosu na ovu priču. Što se tiče usluga, zdravstvene usluge su koliko – toliko pristupačnije nego što su bile, medicinsko osoblje i lekari su obučeni, domovi zdravlja su, osim ovih što su pod zaštitom kulture, pa moraju da vode računa o tome kako se to rešava, ovi noviji su adaptirani”, kazala je Ružičić Novković.

Položaj žena sa invaliditetom u poslednje vreme je bolji, rekla je Ružičić Novković, navodeći prmer u zdravstvu, ali su arhitektonske barijere i nedostatak asistencije i dalje najveći problemi u svakodnevnom životu.

“Realno je još uvek problem nepristupačnosti i nedostatka asistencije, jer u situaciji kada ti ne možeš da izađeš iz kuće zato što nemaš odgovarajuću asistenciju ili trpiš nasilje, osoba je usmerena sama na sebe. Da ne pominjem da je još uvek prisutno i evidentirano, svake godine novi podaci o seksualnom nasilju nad korisnicama usluga za trajni smeštaj ili što se tiče prisilne sterilizacije, ubacivanja kontraceptivnih sredstava uz druge lekove da osoba ni ne zna da ih koristi”, navela je Ružičić Novković.

Ona je dodala da bi bilo potrebno obučiti zaposlene u javnim službama kako da pristupaju osobam sa određenim smetnjama, jer neretko se dešava da osobe sa invaliditetom budu diskriminisane od radnika u određenim institucijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.