Poplave oštetile 1.000 kuća

VIDEO K9: U poplavama koje su prethodnih nedelja zadesile pojedine delove Srbije, oštećeno je oko 1.000 porodičnih stambenih kuća, a Vlada Srbije odredila je 200 miliona dinara bespovratne pomoći za njihovu popravku.

0
19

Poplave su u Srbiji prethodnih nedeljaoštetile oko 1.000 kuća, procenjeno je na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava.

Ovi objekti u svojini građana su razvrstani u pet kategorija u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda”, navedeno je u vladinoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

Vlada Srbije odlučila je na jučerašnjoj sednici da obezbedi bespovratnih 200 miliona dinara za građane, čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava prošlog meseca.

Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ova sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima bila što pre sanirana.

Za prvu kategoriju oštećenja vlasnik će dobiti 120.000 dinara, za drugu 200.000, treću 250.000 dinara, za četvrtu kategoriju 350.000, dok će za petu kategoriju biti isplaćeno 600.000 dinara, navodi se u uredbi.

Jedinica lokalne samouprave bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, dužna je, kako je navedeno, da pozove građane da prijave nastalu štetu u roku koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od 60 dana od dana objavljivanja poziva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.