“Želetački dani” u Mužlji

VIDEO K9: U zrenjaninskom naselju Mužlja je održan tradicionalni festival starih običaja pod nazivom „Žetelački dani“. Ova manifestacija, koja traje već 37 godina, okupila je brojne takmičare u kosidbi pšenice na tradicionalan način.

0
13

Na salašu Janoša Milera, nadomak Zrenjanina, u slavu novog žita i hleba, 37. put je održana tradicionalna manifestacija „Žetelački dani“.

Na banatskom salašu okupilo se petnaestak ekipa iz Mađarske, Rumunije, Slovačke, Subotice, Torde, Crepaje, Titela kako bi uveličali ovaj događaj i proveli vreme sa  gostoljubivim Mužljancima. Dolazak na salaš pratili su tamburaši, a svi su uživali u zajedničkom doručku sa koscima.

Slanina, jaja, sir, luk, domaće kiselo mleko, štrudle sa makom i višnjama i po koja čašica domaće rakije bili su neizostavni na doručku.

Jedina žena među koscima, Dorina Gambor redovna je na ovoj manifestaciji. Dorina rado dolazi na ovu manifestaciju i sa ponosom ističe šta je najvažnije što u sebi nosi.

Dorina je naglasila da je što se tiče pripreme šunke i slanine, pripremala čitavu godinu unapred ove namirnice, kako bi sve bilo ukusno i zdravo i u skladu sa tradicijom. Gosti iz Titela su takođe bili veoma raspoloženi te su i oni dali svoj utisak o učešću na ovom događaju.

Cilj manifestacije je da mladi uvide i da se upoznaju sa tim kako su se vekovima unazad preci borili za žetvu, ali i šta znače vrednosti plodne zemlje i okupljanja sa porodicama, prijateljima i komšijama.

Posetioci su tokom trajanja „Žetelačkih dana“ u Mužlji imali priliku da uživaju u spretnim radnjama kosača i njihovih pratilja koje su vezivale snoplje i slagale ih u krstinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.