Zelenilo život znači

VIDEO K9: Nedostatak urbanih zelenih površina ne muči samo Novosađane, već je postao i globalni problem. U povećanju procenta zelenila u gradovima najveću ulogu svakako imaju nadležne institucije i preduzeća, ali svoj doprinos svakodnevno mogu dati i građani koji u njemu žive.

142

Koliko smo odgovorni prema biljnom svetu koji nas okružuje u vreme oskudice zelenila ne samo u urbanim sredinama?

Novi Sad, koji je nekada bio među najzelenijima u Evropi, danas sa svojih oko 8 procenata zelenih površina daleko je ispod 20 do 25 posto, koliko za gradove preporučuje Evropska unija.

“Novi Sad spada u gradove, sad kad biste pitali koliko ima zelenila, ustvari, ja mislim da taj podatak ne postoji. Generalno, postoje gradovi u svetu koji su mnogo zeleniji. Mi u stvari, po meni, moramo nastojati da ono što imamo sačuvamo i da površine povećamo. Takođe, dešava se i pojava da usled urbanizacije, usled određenih planova deo zelenila se uklanja. Ali je jako bitno da se svaki put podigne još više, po mogućnosti umesto jednog drveta uvek da se zasadi dva. I na taj način ćemo ustvari dugoročno imati jednu održivost”, rekao je prof. dr Saša Orlović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

U planiranju urbanog zelenila važno je čuti i glas sugrađana, koji nekada probleme u svojoj okolini uočavaju brže i bolje od stručnjaka.

Stoga bi, smatra profesor Orlović, obaveza nadležnih institucija morala biti upravo saradnja s građanima kako bi svi bili zadovoljni kvalitetom života u gradu.

“Dakle, apsolutno je dobro i to je pravo građana i građani treba da utiču na to da prosto na pozitivan način, pozitivnom energijom, pozitivnim savetima napravimo taj naš život humanijim, jer praktično u urbanim uslovima, znate, zelenilo puno znači i zaista humanizuje prostor i u smislu mikroklime, vlage, kiseonika”, kazao je Orlović.

Ljudi bi trebalo da štite svo zelenilo, a ne samo ono ispred svoje kuće, jer su nam zelene površine neophodne za život, istakao je dr Orlović i dodao da održivost zelenila umnogome zavisi od uticaja čoveka u svim sferama života.

Naš život na planeti zavisi od drveća i kisenika koji ono proizvodi, tako da sve ono što se zasadi mora i da se održava, istakao je on.

U proizvodni i očuvanju zelenila reč stručnjaka je od ključne važnosti, podsetio je dr Orlović i dodao da stručnu podršku gradu u okviru aktivnosti koje se tiču zdravije i lepše životne sredine pruža veliki broj kadrova školovan na Katedri za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.