“Zelenilo” niče na novoj adresi

VIDEO K9: Preko puta Najlon pijace niče plastenik Gradskog zelenila, a za koji dan biće udareni temelji i preostalih objekata ovog preuzeća čija je izgradnja planirana. Od proleća naredne godine ovo javno-komunalno preduzeće biće na novoj adresi, što će im, kako ističu, doneti brojne uštede u poslovanju.

149

Najobimniji radovi Gradskog zelenila ove godine vezani su za preseljenje rasadnika koji se nalazio na Futoškom putu broj 48, sa parcele koju je grad prodao Lidlu.

Gradsko zelenilo dobilo je lokaciju veličine oko 5,5 ha preko puta Najlon pijace, a na koju će do proleća naredne godine biti preseljena i uprava preduzeća.

 

“Ono što treba ovih dana da počne jeste postavljanje temelja za izgradnju objekata u ovom rasadniku. Ono što će biti izgrađeno su upravna zgrada, zatim hangar za mehanizaciju, stolarska radionica, dendrologija i dve kotlarnice za grejanje. Treba istaći da će jedna kotlarnica, i to ona primarna, biti na biomasu, a alternativa nam je gas, ukoliko ne bude bilo u tom trenutku, možda, dovoljno biomase”, kaže Ivan Nožinić, PR JKP Gradsko zelenilo. 

Trenutno su u toku radovi na postavljanju plastenika, nakon čega će, s obzirom da je skoro okončan period vegetacije, uslediti presađivanje biljaka iz starog rasadnika.

 

“Preselenjem rasadnika dobiće se mnogo. Prvo, ušteda u poslu, drugo, dobiće i stanovnici Vidovdanskog naselja, umesto ogromne deponije koju su imali desetinama godina unazad, sada jednu lepu zelenu površinu”, rekao je Nožinić.

Osim ovih, radnici Zelenila ovih dana angažovani su i na uređenju mini-urbanih sredina. Trenutno su aktuelni radovi na uređenju u ulici Modene u centru grada, a planirano je nekoliko desetina novih tokom ove jeseni i narednog proleća.

“Prvi projekat koji smo realizovali je 1.500 m2 realizovana je ispred MZ Narodni heroji, na uglu Majevičke ulice i Branimira Ćosića. Na tih 1.500 kvadrata posađeno je 17 mladih stabala, zatim rekonstruisan travnjak površine nešto preko 200 m2, postavljeno je 5 klupa, 5 korpi za otpatke i ono što je novina, podignuto je nekoliko pešačkih staza na onim mestima gde smo primetili da su građani prolazili kako bi prekratili put”, naveo je on. 

Pešačka staza mnogo lepše izgleda nego utabani put preko zelene površine, naveo je Nožinić i dodao da će pešačke staze na ovaj način, koji je inače praksa u mnogim zemljama, biti postavljene i na preostalim planiranim mini-urbanim sredinama.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.