Zeleniji novosadski bulevari

VIDEO K9: Pripremne radove za sadnju novog zelenila Radnci Gradskog zelenila sprovode na dva bulevara u našem gradu, Bulevara oslobođenja i Bulevara Evrope.

0
18

U okviru dva projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara oslobođenja“ i „Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara Evrope“ JKP Gradsko zelenilo započelo je pripremne radove za novu sadnju na ove dve lokacije.

Iz Gradskog zelenila poručuju da radove na Bulevaru oslobođenja izvode od Futoške ulice do mosta Slobode, a sa ciljem da životni vek decenijama starih platana produže pristupiće njihovom orezivanju i uklanjanju suvih i oštećenih grana. Projektom je planirano da se postojeći parterni travnjak između biciklističke staze i trotoara oplemeni sadnjom većeg broja sadnica šiblja koje bi apsorbovalo zagađujuće materije koje potiču od saobraćaja. Neophodna je i revitalizacija postojećeg zelenila razdelnog ostrva radi formiranja tampon zelenila sa ciljem smanjenja nepovoljnih uslova sredine uzrokovan vrlo intezivnim saobraćajem. U te svrhe biće posađen veći broj nižeg drveća, žive ograde i puzavica i postavljena metalna konstrukcija. Planirana je sadnja 289 stabala lišćara, 5850 komada sadnica šiblja, 810 komada sadnica žive ograde, rekonstrukcija travnjaka na površini od 1.604 m² i postavljanje 225 metara metalne konstrukcije u razdelnom ostrvu.

Radovi na delu Bulevara Evrope, od Kornelija Stankovića do Futoške ulice podrazumevaju formirane manjih zelenih površina oko parking mesta koji su izgrađeni prošle godine pa je na tim delovima planirana sadnja dekorativnog šiblja kao i rekonstrukcija postojećeg travnjaka. Projektom je predviđena sadnja 64 stabla lišćara, 10.715 komada sadnica šiblja, kao i rekonstrukcija travnjaka na površini od 1.385m 2 .

Realizacija navedenih aktivnosti na očuvanju i unapređenju zelenila doprineće poboljšanju uslova životne sredine ove stambene zone kroz smanjenje aerozagađenja, količine prašine i buke, navode u Gradskom zelenilu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.