Zelenije škole u Vojvodini

VIDEO K9: „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ je program koji je pre sedam godina pokrenut sa idejom da se u školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini. Projekat se nastavlja i u ovoj školskoj godini sa posebnim akcentom na edukaciji u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

359

Cilj programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ je jačanje svesti i dugoročno poboljšanje odnosa celokupnog stanovništva od najmlađeg uzrasta prema životnoj sredini, stvaranje čistijeg i zelenijeg ambijenta.

Do sada je projekat sproveden u 373 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, a ukupno je dodeljeno 222 nagrade za najuspešnije realizovane aktivnosti.

“Cilj nam je bio podsticanje rada u oblasti zaštite životne sredine u vaspitno – obrazovnim ustanovama na celoj teritoriji pokrajine kako bi se doprinelo razvoju svesti dece mladih i odrslih da prihvate i snose odgovornost za korišćenje prirodnih i kulturnih potencijala sredine u kojoj žive. Razvoju onih znanja i kompetencija koje će ih naučiti da vode brigu o životnoj sredini i njihovom potencijalu”, naveo je Mihalj Njilaš, sekretar za obrazovanje AP Vojvodine.

Vaspitanje za trajno održivi razvoj nije i ne može biti svedeno samo na predavanja i usvajanje činjenica, rekao je Njilaš, dodavši da bez konkretnih aktivnosti i akcija, u kojima ravnopravno učestvuju deca, prosvetni radnici, ali i njihovi roditelji, kao i lokalna zajednica, ni ovaj program ne bi trajao već sedam godina.

“Svesni smo šta zanči edukacija, jer je to polazište svega i onih ciljeva koje svi zajedno s njima treba da ispunimo kada je u pitanju životna sredina, održivost zdrave životne sredine i svega ostalog. Citirao bih samo jednu izjavu da nemamo rezervnu planetu, nemamo rezervnu zemlju, imamo samo jednu i trebamo svi zajedno da je čuvamo i da je sačuvamo”, rekao je Nenad Grbić, sekretar za energetiku.

Na ovogodišnji javni poziv odazvale su se 84 vaspitno–obrazovne ustanove, a rezultati izbora najuspešnijih će biti objavljeni do 5. juna 2017. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.