Zeleni navigator Zapadnog Balkana

VIDEO K9: Poslovna asocijacija „Zeleni navigator Zapadnog Balkana“, koja će raditi na smanjivanju negativnih uticaja klimatskih promena, predstavljena je danas u Novom Sadu.

0
37

„Zeleni navigator Zapadnog Balkana“ naziv je poslovne asocijacije koju su osnovali Razvojni i Garancijski fond AP Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske, na inicijativu predsednika Pokrajinske vlade, u cilju aktivnog učešća u smanjivanju negativnih uticaja klimatskih promena.

„Svet je trenutno okupiran globalnim potresima izazvanim ratom u Ukrajini, ekonomskom krizom i pandemijom, i kad sve to prođe, planetarni problem klimatskih promena neće nestati. Zbog toga je kontinuitet delovanja za rešavanje tog problema izuzetno važan i ne sme se, ni u sadašnjim teškim okolnostima, prekinuti“, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, cena koja se plaća od početka industrijske revolucije do danas sve je veća, a ogleda se u kontinuiranom rastu emisije štetnih gasova i globalnog zagrevanja planete, istakavši da je stoga veoma važno da se na ovim prostorima ubrza dekarbonizacija privrede. Mirović je izrazio očekivanje da će ovu inicijativu podržati privreda, privrednici i međunarodne finansijske institucije.

„Važno je da se povežemo radi podsticanja državnih administracija u cilju usklađivanja politika, kako bismo mogli da utičemo na smanjivanje emisije štetnih gasova i digitalizaciju industrijskog sektora, na obnovljive izvore energije i poljoprivredu  kao i sve drugo što će dati doprinos usporavanju klimatskih promena i njihovog negativnog uticaja na život i našu budućnost“, naveo je Mirović.

Razvojni fond Vojvodine je, prema njegovim rečima, u postupku akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Inčonu, u Južnoj Koreji i to kao prva institucija iz Srbije, čime će ostvariti pravo na korišćenje sredstava iz tog fonda za finansiranje klimatski odgovornih investicija u privatnom i javnom sektoru.

“Dekarbonizacija globalne privrede je od presudnog značaja u deceniji pred nama, a cilj platforme je, pored aktivnog učešća na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena, pružanje tehničke i finansijske podrške transformaciji regionalne ekonomije i usmeravanju javnog i privatnog sektora ka klimatskoj ekonomiji”, rekao je Goran Janjić, direktor Zelenog navigatora Zapadnog Balkana

Predsednik Savetodavnog odbora „Zelenog navigatora Zapadnog Balkana“ Saša Bešlić, koji je jedna od najuticajnijih ličnosti u svetu u domenu zelenog finansiranja, naveo je da je važno da se Srbija postavi na put tranzicije i da uvede zelene obveznice.

Događaju su prisustvovali i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.