Zelena stranka za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

VIDEO K9: Zelena stranka zatražila je od Vlade Srbije da prihvati njihov predlog za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

0
227

Jedno od predizbornih obećanja Zelene stranke bilo je legalizacija kanabisa u medicinske svrhe, podsetio je predsednik ove parlamentarne partije mr Goran Čabradi.

Ovaj predlog su u Narodnoj Skupštini podneli na usvajanje, ali je odbijeno njegovo uvrštavanje na dnevni red. Pre desetak dana, predlog Zakona o legalizaciji ove biljke u medicinske svrhe je upućen predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

“Razmišljali smo šta da uradimo kako da pokušamo da Vladu privolimo da usvoji kao svoj takav zakon i iz tog razloga smo ovo uradili. Pokušali smo onim putem, kako je to i predviđeno našim pravilnicima, poslovnicima, Ustavom, to je da mi kao parlamentarna stranka u parlamentu podnesemo i tamo smo odbijeni. Razmišljali smo da sada pošaljemo Vladi odnosno premijerki Ani Brnabić taj predlog i da ga oni prerade, dorade i postave kao svoj predlog, jer predlozi Vlade u parlamentu kada dođu na dnevni red uvek budu usvojani”, kazao je mr Čabradi.

Iz Vlade Srbije još uvek nisu dobili nikakav odgovor na ovaj predlog zakona, koji je za Čabradija ništa manje nego pravo bolesnih da biraju svoj lek.

“Vrlo često se govori o tome da to nije lek ili da to jeste i ja ne volim da ulazim u te rasprave ono što smatramo je da je i Ustavom našim su garantovane slobode ljudima pa i na izbor na lečenje pogotovo kada veruju da im savremena medicina ne može pomoći”, naveo je mr Čabradi.

Osobe koje u našoj zemlji koriste kanabis i njegove prerađevine u medicinske svrhe, tretitane su kao kriminalci i sudi im se kao da su dileri droge, podsetio je Čabradi.

On takođe smatra da bi u našem društvu trebala biti povedena ozbiljna javna debata po ovom pitanju, u kojoj bi relevantni stručnjaci izneli svoja mišljenja za i protiv, a pozvao je i stručnjake koji su protiv legalizacije da to objasne, kako je rekao, svetskoj nauci koja kanabis i njegove prerađevine odavno prihvata kao medicinsko sredstvo.

“Ovde imate jednu apsurdnu situaciju da je sadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar 2016. godine, znači pre samo dve i po godine, najavljivao da će Vlada vrlo skoro legalizovati kanabis u medicinske svrhe i onda je odjednom okrenuo priču. Ja ne razumem zašto, ne razumem zašto Srbija mora da kaska u svemu, zašto ne dozvolimo ljudima da koriste, ako oni veruju da im je to lek”, rekao je mr Čabradi.

Mnoge zemlje u Svetu su legalizovale kanabis u medicinske svrhe, a neke u potpunosti, poput Kanade i Urugvaja.

Zagovornici legalizacije kod nas tvrde da će na taj način biti olakšan život bolesnima, a protivnici tvrde da bi legalizacija dovela do preterane zloupotrebe marihuane i dovode u sumnju njena lekovita svojstva, tako da bi javna debata na ovu temu u svakom slučaju mogla da pomogne u otklanjanju ovih nedoumica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.