Zelena stranka ušla u gradsku vlast?

VIDEO K9: Sporazum o zajedničkim programskim ciljevima potpisan je danas između Gradskog odbora Srpske napredne stranke i Gradskog odbora Zelene stranke u Novom Sadu. To znači da bi u buduću vlast u gradu, osim Saveza vojvođanskih Mađara sa kojima je, prema rečima Miloša Vučevića, već skoro sve dogovoreno, mogli da uđu i Zeleni.

576

Mesta će biti za još neke od stranaka, ali se još ne zna koje tačno. Srpska napredna stranka prihvatila je inicijativu Zelene stranke da svoje programske ciljeve, koji su zajendički, uobliče kroz ovaj Sporazum, koji sadrži sedam tačaka.

“Akcenat je stavljen, naravno i na zaštitu životne sredine i na pitanja u vezi sa gradskim smetlištem, odnosno deponijom. Naravno, tu su i pitanja vezana za nove zelene površine, ali ti programski ciljevi se odnose i na pojačanu brigu o socijalnoj zaštiti, uz poseban akcenat na asistente licima koja imaju posebne potrebe. Tu su, naravno, i pitanja garažnih mesta, odnosno parking prostora na teritoriji grada, novi sadržaji – sportsko – zabavni sadržaji u Kameničkom parku i to bi manje-više bila suština tačaka i programskih ciljeva o kojima smo postigli sporazum”, rekao je Miloš Vučević, GO SNS Novi Sad.

Ono što je još tačka sporazuma jeste rešavanje pitanja pasa lutalica i skladištenja animalnog otpada, naveo je Vučević. On je rekao da ga raduje što su Zeleni spremni da pomognu budućoj vlasti.

“I posebno, ili iznad svega, cenim kod Zelene stranke što nije došla da priča o foteljama u izvršnoj vlasti, u preduzećima, ustanovama i ne znam već čemu. Nisu došli da kažu ‘Koliki je naš deo?’ ili kako to već u političkom žargonu ide i kako je to u prethodnim godima u Srbiji ustanovljeno kao pravilo i normalan vid komunikacije. Ljudi su došli da pričaju šta može da se uradi za Grad, što je bitno i za njihov politički program i što je u saglasju sa političkim programom Srpske napredne stranke”, kazao je Vučević.

Zelena stranka navodi da žele da pomognu podizanju kvaliteta života u našem gradu i iskazali su zadovoljstvo što je SNS uvidela kvalitet u takvom dogovoru, što je dovelo do saradnje definsiane ovim Sporazumom.

“Ovo je sad neki prvi sporazum, opšti, o nekim bitnim eventualnim predlozima i rešenjima i odlukama koje će se dešavati, a kasnije će se posebno dogovarati, definisati konkretne akcije  i koraci i o tome ćete, naravno, biti obavešteni”, izjavio je Slobodan Cvetković iz Zelene stranke. 

Vučević je potvrdio da će u buduću vlast, osim Zelenih, najverovatnije ući i Savez vojvođanskih Mađara. On je potvrdio da SNS nije obavljao razgovore sa drugim strankama, ali je najavio da će razgovora biti i da očekuje da će 17. juna, za kada je sazvana sednica gradskog parlamenta, sve biti završeno – odnosno i formirana nova gradska vlast i izabran novi gradonačelnik.

“Cilj je da 17. održimo dve sednice Skupštine grada. Prva bi bila konstitutivna, u smislu izbora predsednika Skupštine grada, a na drugoj bi se išlo na izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća. Ako bude političkog dogovora. Moguće je da ne bude, to u politici ne možete isključiti, ali ne želim građane da opterećujem tehničkim detaljima da li je to jedna ili dve sednice. Cilj je da se izvršna vlast u gradu i Skupština konstituišu 17. juna”, naveo je Vučević.

Vučević je dodao da će razgovori uslediti sa svim strankama koje imaju iste ciljeve kao naprednjaci, a kako je naveo, razgovora neće biti sa Demorkatskom strankom i pokretom Dosta je bilo, jer te stranke nisu izrazile spremnost za razgovor. Vučević je dodao da misli da će Srpska napredna stranka njega predložiti za novog gradonačelnika Novog Sada, a kako je naveo, njegova je lična želja da u Novom Sadu dođe do formiranja što šireg političkog dogovora kako bi se obezbedila politička stabilnost u gradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.