Zelena patrola: Parku prirode “Jegrička” u Temerinu preti ekološka katastrofa (Foto)

Juče je popustio bedem na više mesta kod Temerina zbog neispravnog prečistača otpadnih voda, javila je "Zelena patrola".

248

Zelena patrola navodi da prečistač otpadnih voda u Temerinu nije u funkciji već duži period.

“Nedavno je napravljena i treća laguna na četiri od kanala koji se uliva u reku Jegričku. Na pomolu je ekološka katastrofa jer se zagađena voda i fekalije ulivaju u kanal i time ugrožavaju Park prirode Jegrička”, stoji u saopštenju Zelene patrole.

Park prirode se nalazi u Bačkoj, gde dominiraju rečni, močvarni i barski biotopi. Predeo je obrastao trskom, hidrofilnim livadama i slatinama. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 70 metara. Klima je umereno kontinentalna, leta su duga i topla, a zime često oštre. Najvažniji rečni tok je Jegrička, čiji je deo na prostoru četiri opštine i štiti se zakonom zbog izuzetnih prirodnih odlika, podseća Zelena patrola.

Iz temerinskog vodovoda, kako prenosi portal 021, tvrde da je prečistač ograničenog kapaciteta i da postoji potreba za popravkom ili potpuno novim prečistačem, ali da nije došlo do pucanja i da nema reči o ekološkoj katastrofi.

Za ovaj park prirode nadležno je JVP “Vode Vojvodine” iz kojeg je, prema pisanju 021, saopšteno da su odmah po prijavi izašli na teren i konstatovali da se iz lagune u krugu fabrike za preradu otpadnih voda u Temerinu, na okolno zemljište izlila određena količina vodenog taloga.

“Oštećenje na zemljnoj pregradi već je sanirano, otpadne vode iz lagune više ne cure u kanal, tako da Jegričkoj zbog ovoga ne preti nikava ekološka katastrofa. U skladu sa nadležnostima i predviđenim procedurama JVP Vode Vojvodine obavestilo je vodnu i inspekciju za zaštitu životne sredine, nudeći im neophondu stručnu i tehničku pomoć”, rečeno je u ovom preduzeću.

Oni napominju i da nisu ovlašćeni da kontrolišu rad uređaja za prečišćavanje otpadnih voda niti da ulazi u njihove objekte i poslovne prostore, već ta ovlašćenja imaju nadležne inspekcije.

Sve nadležne službe ovog vodoprivrednog preduzeća su, kako tvrde, i danas preventivno bile na terenu, ali “ni na kanalu u koji se izlila manja količina otpadnih voda, ni u samom vodotku Jegrička, nisu primećene nikakve promene”.

Na području Parka prirode “Jegrička” uspostavljen je režim zaštite II i III stepena. Od ukupne površine zaštićenog područja koja iznosi 1.193,19 hektara, područje režima zaštite II stepena iznosi 257,09 hektara, ili 21,5 procenata zaštićene površine, dok režim zaštite III stepena iznosi 936,10 hektara, ili 78,5 odsto zaštićene površine. (Zelena patrola, 021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.