Zelena patrola: Nova seča drveća na Fruškoj gori

VIDEO K9: Planinari i posetioci Nacionalnog parka Fruška Gora bili su iznenađeni količinom posečenog drveća u Nacionalnom parku Fruška gora, a proteklog vikenda na teren je izašla i ekipa Zelene patrole.

0
535

Zelena patrola proteklog vikenda obišla je, po prijavi građana, izvorište Zvečan u Nacionalnom parku Fruška Gora, gde su zatekli posečano drveće.

U Patroli navode da ovu seču vrši Javno preduzeće Nacionalni park Fruška Gora, ali dodaju da za to, osim ekonomskog, ne vide nikakav drugi racionalan razlog.

“Nacionalnim parkom Fruška Gora upravlja JP Nacionalni park Fruška Gora, znamo da oni seku drveće, ne znamo iz kog razloga, pretpostavljamo da je to iz nekih ekonomskig razloga, pošto ne postoji opravdanje koje može da opravda seču zdravog drveća u nacionalnom parku. Mi smo posetili mnoge nacionalne parkove u regionu i nigde nismo videli da se seče drveće, nigde nismo čuli zvuk motorne testere, osim u Nacionalnom parku Fruška Gora”, rekla je Milica Alavanja iz Zelene patrole.

Alavanja navodi da su posledice ovakvih seča ogromne po životinjska staništa na tim lokacijama. Pritom, dodaje ona, Vojvodina ima veliki problem sa nedostatkom šuma, a seča će samo dorineti, kako kaže, smanjenju kvaliteta vazduha.

“Mi smo naravno snimali situaciju u Nacionalnom parku Fruška Gora, snimaćemo i opet i dalje ćemo pratiti situaciju, kako bismo mogli da izvestimo javnost o ovom problemu. Nama se svakodnevno javljaju planinari i ljubitelji prirode koji posećuju, svi su ogorčeni i svi su zaprepašćeni slikom koju tamo mogu da vide”, navela j eAlavanja.

Zelena patrola je, prema njenim rečima, dobila preko 1.500 prijava ekoloških problema i korupcije u oblasti zaštite životne sredine sa teritorije čitave naše države, a njihov cilj je, kako kaže, da okupi mlade stručnjake, studente na zaštiti životne sredine, volontere i ekološke entuzijaste da blagovremeno i efikasno deluju u slučaju zagađenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.