Zelena ekonomija i prljava tenhologija

VIDEO K9: Na to da su u našoj zemlji ugroženi osnovni prirodni resursi, voda vazduh i zemljište, a da nadležne institucije na rešavanju ovih problema ne rade dovoljno ili ne čine ništa, već duže vreme upozoravaju brojne nevladine organizacije, među kojima je o Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
23

Nedostatak pijaće vode, čistog vazduha, zagađenje, dovode do promene ekosistema i čitavih staništa, dovodeći u pitanje ne samo javno zdravlje ljudi, već i do nestanka biljnih i životinjskih vrsta.

Okretanje zelenoj ekonomiji pod pritiskom Evropske unije treba pozdraviti, kažu u predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić, ali ne i dolazak prljave tehnologije stranih investitora opravdane željom za ekonomskim prosperitetom.

Ružić se osvrnuo i na krivolov koji, naročito uz elektronske vabilice, ugrožava opstanak ptica selica, posebno  prepelica, u ravničarskim krajevima, što je u poslednjih dvadesetak godina aktuelna tema naročito u ovo doba godine.

Za sve to vreme, prema Ružićevim rečima, nije napravljen pomak ka sprečavanju tog prikrivenog organizovanog kriminala.

Rezultati sa terena, kako je rekao, bili su poražavajući jer su ustanovili da ne postoji lovište u našoj zemlji u kojima nesavesni lovci i krivolovci ne koriste elektronske vabilice.

Državne institucije i, na drugoj strani, ekološka udruženja građana, imaju drastičan disparitet kada je u pitanju kontrola nezakonitih radnji i proaktivan pristup rešavanju problema naveo je Ružić i dodao da ne biti izgovora kada je u pitanju rad na zaštiti prirode jer država mora da se stara da sistem funkcioniše.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.